Avocata Domnicăi Manole susţine că la Curtea de Apel Chişinău era deja fixată o şedinţă la care să se examineze recursul ei, însă cu o zi înainte, preşedintele Igor Dodon a expediat un demers prin care a solicitat strămutarea pricinii. Procedural, Curtea de Apel Chişinău a transmis cererea Curţii Supreme de Justiţie. 

„S-a întemeiat pe faptul că unii dintre judecătorii Curţii de Apel Chişinău au semnat un apel în susţinerea doamnei Manole şi astfel ar putea fi ştirbită şi bănuită imparţialitatea judecătorilor. Curtea Supremă de Justiţie a preluat completamente acest motiv şi nu a răspuns niciunuia din argumentele noastre”, afirmă Viorica Grecu.

„În primul rând, nu au semnat toţi judecătorii Curţii de Apel Chişinău, ci doar 15 din numărul de 37. Cei 15 care au semnat puteau fi înlocuiţi. Potrivit jurisprudenţei CEDO, independenţa judiciară include şi faptul că judecătorii sunt independenţi şi faţă de colegii săi. Totodată, Curtea Supremă de Justiţie a hotărât contrar cu practica sa proprie pentru că într-o altă cauză, a fiicei unui judecător, a respins cererea de strămutare din motiv că judecătorul respectiv nu mai activează la Curtea de Apel Chişinău. Am solicitat să nu fie impusă doamna Manole nejustificat la cheltuieli, deplasări”, a adăugat avocata.

Astfel, recursul urmează să fie examinat la Curtea de Apel Bălţi. Deocamdată, nu a fost stabilită data şedinţei. 

Amintim că Domnica Manole a contestat şi decizia Consiliului Superior al Magistraturii prin care a fost demisă. În luna iulie, CSM a hotărât să o elibereze din funcţie pe judecătoarea Curţii de Apel Chişinău în baza avizelor SIS, dar şi pentru faptul că ar fi comunicat cu părţi din mai multe dosare. La rândul său, Manole a respins acuzaţiile, subliniind că este vorba despre o intimidare pentru decizia luată în legătură cu organizarea referendumului de modificare a Constituţiei.