PAS susține antreprenorii locali. Partidul a elaborat trei seturi de recomandări în acest sens

congresul-de-constituire-2
Foto: unpaspentru.md

Una dintre cele mai acute probleme menționate în sondaje de către cetățeni este crearea locurilor de muncă bine plătite aici, acasă. Or, cea mai eficientă metodă de a crea locuri de muncă și de a susține inițiativele antreprenorilor. În cadrul unei conferințe, susținute în 14 noiembrie de Vladimir Bolea, Președinte al Organizației Teritoriale Chișinău, Radu Marian, membru în Biroul Permanent Național al PAS, și Viorica Țimbalari, membru PAS, antreprenor, PAS a lansat trei seturi de recomandări de substanță care au menirea să simplifice activitatea antreprenorilor.

Drept urmare a consultării organizate în luna octombrie cu un grup de antreprenori, PAS vine cu un ansamblu de recomandări adresate guvernului și altor factori de decizie pentru a fi implementate în cel mai scurt timp.

# Mai puține controale, proceduri mai simple și costuri mai mici

# REGULI MAI CLARE DE EVALUARE A BUNURILOR LA VAMĂ. Simplificarea procedurilor vamale și mai multă claritate la evaluarea bunurilor în vamă prin transparență și digitalizarea acestui proces. Niciun funcționar nu trebuie să abuzeze de neclaritatea legii și să evalueze eronat bunurile.

# ÎMBUNĂTĂȚIREA PROCEDURILOR DE SUPRAVEGHERE. E necesară îmbunătățirea sistemului de monitorizare a tuturor controalelor efectuate de stat. Nimeni nu poate să abuzeze de funcția pe care o deține în stat și să controleze în mod abuziv. Antreprenorii trebuie să aibă timp să muncească, nu să ofere explicații inutile funcționarilor.

# MAI PUȚINE COMISIOANE BANCARE. Băncile comerciale ar trebuie descurajate să impună comisioane exagerate pentru operațiuni curente (transfer de bani din conturi, extrageri de numerar etc). Băncile ar trebui să conștientizeze rolul crucial pe care îl au în finanțarea economiei și ar trebui să-și revadă modelul de business, punând mai puțin accent pe aplicarea comisioanelor pe operațiuni cotidiene, și mai mult pe dezvoltarea de produse bancare atractive care să atragă mai mulți clienți în rândul antreprenorilor.

# Mai puțină birocrație

# NICIUN DOCUMENT ÎN PLUS. Guvernul trebuie să promoveze un proiect de lege cu un singur articol. Articolul va prevedea că o instituție de stat nu poate cere de la antreprenori să prezinte anumite documente dacă acestea pot fi obținute de la o altă instituție de stat fără implicarea antreprenorului. Ne dorim ca antreprenorii să aibă mai mult timp și resurse pentru dezvoltarea afacerii și să irosească mai puțin timp pentru interacțiunea cu instituțiile publice, cerându-li-se tot felul de documente (de ex.: cazierul judiciar).

# STOP REGLEMENTĂRILOR ILEGALE. Trebuie stopate abuzurile cauzate de ordine interne, circulare și regulamente interne ale miniștrilor, șefilor de agenții etc. care nu respectă legea. Legile adoptate de Parlament și Guvern trebuie să aibă supremație în reglementarea unui domeniu.

# Mai puține taxe și impozite pentru cei mici

# ÎNCURAJAREA NOILOR AFACERI. E necesară introducerea a unui nou tip de SRL, și anume SRLD (SRL Debutant) . Pentru aceștia, trebuie introdus impozitul 0 pe profit în primii 3 ani de activitate și taxa 0 la profitul reinvestit. De asemenea, e nevoie de susținerea prin facilități fiscale la angajarea primilor 5 lucrători în cadrul companiei. Inițiativa guvernului de subvenționare a creării locurilor de muncă este destinată doar companiilor mari, ea excluzând întreprinderile mici și mijlocii pentru că acestea, de obicei, nu pot crea 100 locuri de muncă.

# SUSȚINEREA MICILOR COMERCIANȚI ȘI MESERIAȘI. Foarte mulți dintre acești oameni trăiesc la limita existenței. Adoptarea unor reguli sofisticate acum ar conduce la pierderea surselor de venit pentru oameni cu venituri foarte mici și ar conduce la creșterea sărăciei. Propunem păstrarea patentei până când economia va putea oferi locuri de muncă pentru cea mai mare parte a acestora. Suplimentar, Legea cu privire la patentă trebuie modificată pentru a armoniza interesele statului ce cele ale deținătorilor de patente.

# PIEȚE ÎN BENEFICIUL OAMENILOR ȘI COMERCIANȚILOR. Legea privind organizarea şi funcționarea pieţelor produselor agricole şi agroalimentare trebuie modificată în așa mod, încât să fie asigurat accesul la locuri bune în piețe pentru producători, redusă din puterea intermediarilor monopoliști și eliminată corupția care sugrumă acest sector.

# CREȘTEREA NIVELULUI DE INSTRUIRE A ANGAJAȚILOR. Sunt necesare beneficii fiscale și rambursarea parțială a investițiilor făcute de antreprenori în educarea personalului. Productivitatea companiilor poate fi stimulată prin subvenționarea produselor și serviciilor (inclusiv online) de instruire și consiliere în marketing, administrare financiară, procurări, resurse umane etc. cu minim 50% din cost.

Totodată, pentru a facilita în continuare dialogul cu antreprenorii și pentru a propune soluții, PAS anunță crearea Consiliului Consultativ al Antreprenorilor, care se va întruni cel puțin o dată la 2 luni și care va include aproximativ 30 de oameni de afaceri din diferite domenii de afaceri.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente