Valeriu Munteanu, convins că referendumul de duminică va eşua. „Va fi piatra mică de care se va poticni carul mare”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vicepreşedintele liberal Valeriu Munteanu se artă convins că referendumul de duminică privind revocarea din funcţie a primarului general al capitalei, Dorin Chirtoacă, va eşua. Asta în condiţiile în care, „în istoria recentă a Republicii Moldova, toate referendumurile de revocare a primarilor au fost declarate nevalabile”, susţine el, făcând trimitere la mai multe exemple în acest sens. Astfel, liberalul se arată convins că „acest moft al binomului PD-PSRM” va reprezenta „o primă înfrângere notabilă pentru guvernarea actuală”, iar Primăria Chişinău va fi din nou „piatra mică de care se va poticni carul mare”.

Liberalul susţine că după introducerea în Codul Electoral a prevederilor referitoare la posibilitatea revocării primarilor prin referendum local, au fost înregistrate mai multe tentative de retragere a mandatului diferitor aleşi locali însă, „graţie condiţiilor cumulative impuse de norma legală, niciun referendum local nu şi-a atins scopul”. Astfel, şi acum reprezentanţii PL sunt convinşi că nici referendumul organizat contra primarului general al Chişinăului „nu va aduce satisfacţie binomului PD-PSRM”.

În argumentarea poziţiei sale, Valeriu Munteanu aduce mai multe exemple de referendumuri locale organizate de-a lungul anilor în satele Filipeni şi Cneazevca (raionul Leova), Nihoreni (r. Râşcani), Pituşca (r. Călăraşi), comuna Lebedenco (r. Cahul) şi oraşul Anenii Noi, iar toate au căzut din cauza numărului mic de alegători care au participat la scrutin.

„Exemplele de mai sus ne demonstrează cu prisosinţă, că exerciţiul electoral în care s-au aventurat socialiştii (implusionaţi, probabil, de patronii lor politici din Partidul Democrat), nu are sorţi de izbândă şi că reprezintă doar un artificiu politic menit să acopere ilegalităţile referitoare la suspendarea din funcţie a primarului general şi la atacul raider asupra primăriei capitalei”, susţine Valeriu Munteanu într-un articol publicat pe blogul său.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...