(DOC) Plahotniuc este cercetat PENAL în România, pentru constituirea unui grup infracţional

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Oligarhul Vladimir Plahotniuc este cercetat penal în România. Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) de la Bucureşti a deschis dosar pe numele şefului PD, în cadrul căruia acesta este cercetat pentru constituirea unui grup infracţional.

Jurnal TV a intrat în posesia unei ordonanţe în acest sens. Documentele au fost prezentate acum câteva minute, în cadrul Cabinetului din Umbră.

Ordonanţa este semnată, pe 17 aprilie, de procurorul român Raluca Negulescu care dispune urmărirea penală în urma unei sesizări depuse de Veaceslav Platon.

„Astfel, se arată că în cursul anului 2011, între Platon şi Plahotniuc s-au purtat negocieri în legătură cu preluarea, prin persoane interpuse de ambele părţi, a unor acţiuni ale unor bănci şi societăţi comerciale înregistrate pe teritoriul RM: Victoriabank, Banca de Economii, ASITO, Victoria-Asigurări şi Alfa Engineering, negocieri care s-au concretizat cu încheierea a două tranzacţii finale: o tranzacţie principală publică (încheiată în scris la data de 02.12.2011, prin persoane interpuse, în Amsterdam) şi o altă tranzacţie secretă (care nu a fost încheiată în scris şi care a avut în vedere desemnarea persoanelor interpuse). Începând cu luna noiembrie 2013, după revocarea din funcţie a preşedintelui Victoriabank, Consiliul de administraţie al BNM a decis ca unii acţionari deţineau cota substanţială a capitalului social, fără permisiunea BNM, astfel încât faţă de acest grup de persoane au fost aplicate mai multe măsuri de suspendare a interzicerii drepturilor aferente unui acţionar, inclusiv li s-a impus obligaţia înstrăinării acţiunilor deţinute în termen de 3 luni, ceea ce s-a realizat, în sensul că s-au vândut acţiunile la bursa de valori, la o valoare mult diminuată”, se spune în ordonanţă.

Platon s-a plâns procurorilor români că, deşi au fost formulate mai multe cereri şi plângeri penale adresate instituţiilor competente din Republica Moldova, acestea au rămas fără rezultat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...