/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Au luat toți apă în gură. Investigația în cazul morții Niculinei Bulat bate pasul pe loc

missing
13 noiembrie 2017, ora 19:13

Pe perioada 21 octombrie – 3 noiembrie, medicii și alți lucrători medicali care au contactat nemijlocit cu Bulat Niculina au încălcat prin neglijență regulile și metodele de acordare a asistentei medicale, fapt care a dus la decesul pacientei. A fost pornită urmărire penală pe încălcarea din neglijenta a regulilor de acordare a asistentei medicale”, ne-a spus Victoria Robu, procuror procuratura Drochia.

Procurorii din Drochia se plâng că sunt cu mâinile legale pentru că așteaptă expertiza medico-legală. De asemenea, ei spun că nu au audiat încă niciun medic pentru că nu există probe care să le dovedească vinovăția.

Medicii și lucrătorii medicali sunt persoane suspecte la momentul de față și până nu se dovedește cine din ei sunt vinovați, ei nu sunt supuși audierii”, explică acuzatoarea din Drochia.

Cei din cadrul Comisiei speciale pentru investigarea cazului au luat și ei apă în gură. Atât membrii comisiei cât și Ministerul Sănătății refuză să ofere informații legate de decesul Niculinei.

Nu este definitiv, nu este nimica, pentru că noi suntem în proces de analizare, nu este simplu. Nu eu am format comisia, Ministerul Sănătății, întrebați-i pe ei vă rog”, a declarat Mihai Ciocanu, președinte Comisie Ministerul Sănătății.

Astăzi și mâine se fac, se finisează concluziile comisiei și vom emite un comunicat și informații, până miercuri nu dăm nimic”, a spus Cristina Stratulat, ofițer de presă Ministerul Sănătății.

Rudele Niculinei au oferit noi detalii despre moartea tinerei. Potrivit lor, în noaptea de 21 octombrie Niculina a acuzat dureri mari, după ce i-a plesnit burta. Tânăra s-a adresat la spitalul din Drochia unde medicii i-au pus un pansament, dar au refuzat să-i ofere o ambulanță pentru a ajunge la Chișinău.

Noi am cerut salvarea, ne-au spus că au mașină, dar noi nu o să ajungem cu dânsa, întrucât și la momentul de față șoferul nu-i. Am chemat un taxi și ne-am pornit la Chișinău”, explică Mariana Bucătaru, verișoara Niculinei Bulat.

Pe drum, medicul Niculinei, responsabil de dializă, i-a cerut să oprească la spitalul din Bălți, din cauza stării critice în care se afla.

I-a scos aproximativ 2-3 litri lichid din burtă, pe urmă au cusut-o. Apoi pe Nicoleta au dus-o în salon, în salonul nr.1, am așteptat medicul. Apoi a venit și ne-a spus că putem să plecăm acasă, că o să fie totul bine”, povestește Mariana.

A doua zi, Niculina a ajuns la Centrul Mamei și Copilului pentru dializă. Medicii i-au spus că nu au ce să-i mai facă și au trimis-o acasă, la Drochia. Starea pacientei s-a agravat, iar cazul a ajuns în vizorul presei. Abia după asta, Ministerul Sănătății a solicitat o ambulanță „Aviasan” care a adus tânăra la Spitalul de Urgență din Chișinău. Aici, însă, medicii nu i-au mai putut face nimic, iar tânăra a decedat la 3 noiembrie. În cadrul investigației Ziarului de Gardă, care a durat câțiva ani, alți pacienți care au decedat între timp, s-au plâns că nu le ajung bani pentru a face naveta de câteva ori pe săptămână pentru a veni la dializă în Chișinău.

Noi nu avem autobuz în sat, în primul rând asta e rău. Tata mă aduce la Sărata, cum vin de luni seara, el pe mașină trebuie să plătească numai 50 de lei și când mă întâlnește vineri, iar 50 de lei”, spune Alina, o pacientă în dializă, decedată în 2013

Niculina Bulat a decedat în noaptea de 3 noiembrie, după ce s-a aflat în dializă timp de 10 ani. Și mama Niculinei, Ludmila Negură, la fel a decedat din cauza insuficienței renale, refuzându-i-se și ei spitalizarea atunci când se simțea rău. După moartea Niculinei Bulat, premierul Pavel Filip a cerut ca în acest caz să existe răspundere penală, nu doar demisii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram