Chișinăul răspunde amenințărilor lui Ștanski: Unica soluție este reluarea negocierilor în formatele oficiale

Biroul pentru Reintegrare de la Chișinău a emis o reacție oficială față de amenințările Ninei Ștanski, responsabila pentru relații externe a auto-proclamatelor autorități din Transnistria, prin care descurajează acțiunile radicale și ”interpretările alarmiste” și îndeamnă regimul de la Tiraspol să deblocheze negocierile oficiale.

Moldova.Org amintește că Nina Ștanski a trimis o scrisoare Reprezentanței ONU din Republica Moldova prin care cere ridicarea ”blocadei economice” instituite de către Chișinău și Kiev și amenință că, în caz contrar, Tiraspolul va introduce vize pentru moldovenii de cealaltă parte a Nistrului și va impune un tarif de 100% pentru ”importul” bunurilor fabricate în raioanele din dreapta Nistrului.

Potrivit autorităților de la Chișinău, cauza reală a dificultăților socio-economice din Transnistria este, de fapt, ”stagnarea procesului de soluționare a conflictului transnistrean” și avertizează că ”încercările de a căuta vinovați în alte părți, amenințările cu acțiuni radicale, tendința de autoizolare ar crea cu siguranță probleme și mai mari pentru populație, întreprinderi și comunitățile locale din regiune”.

Biroul pentru Reintegrare încurajează regimul de la Tiraspol să dea dovadă de o atitudine mai constructivă în procesul de negocieri și promite că ”în cadrul formatelor existente de lucru și negocieri, autoritățile Republicii Moldova vor continua să vină cu soluții și propuneri, care să ajute oamenii, întreprinderile și comunitățile locale din regiunea transnistreană”.

Citiți în continuare reacția integrală:

NOTIFICARE

în legătură cu informația din presă despre scrisoarea Ninei Ştanski

adresată unor misiuni diplomatice

Prin prezenta Biroul pentru Reintegrare al Guvernului Republicii Moldova, în urma unor semnale primite de la presă despre o scrisoare adresată unor misiuni diplomatice de la Chișinău din partea reprezentantului politic al Tiraspolului în procesul de negocieri pentru reglementarea problemei transnistrene, precizează următoarele:

1. Autoritățile de le Chișinău se bazează pe date obiective și pe comunicarea în cadrul platformelor stabilite (formatul 5+2, întâlnirile de lucru 1+1, ședințele grupurilor de lucru de profil, alte canale de comunicare) în efortul de a identifica o soluție pașnică a conflictului transnistrean și de a găsi rezolvări la probleme curente generate de situația de conflict.

2. Scrisorile, apărute de presă și comentate pe rețele de socializare, sunt un fenomen în afara acestor platforme de negocieri, reprezintă o corespondență informală cu unii parteneri externi, care nu se adresează autorităților moldovenești și n-am considerat necesar să le comentăm.

3. Totuși, înțelegem că tonalitatea emotivă a scrisorii este generată de dificultățile economice și sociale din ce în ce mai profunde, cu care se confruntă regiunea transnistreană. Aceste probleme ne sunt cunoscute și ne îngrijorează, pentru că suntem interesați în stabilitatea situației și condițiile decente de trai pentru populație pe malul stâng al Nistrului. Noi dorim ca dificultățile să fie depășite, dar pentru aceasta trebuie să înlăturăm motivele lor adevărate, principalul fiind stagnarea procesului de soluționare a conflictului transnistrean.

4. Situația economică, financiară și socială s-a complicat în ultimii ani și la nivel regional, și în Republica Moldova, inclusiv, în regiunea transnistreană. Încercările de a căuta vinovați în alte părți, amenințările cu acțiuni radicale, tendința de autoizolare ar crea cu siguranță probleme și mai mari pentru populație, întreprinderi și comunitățile locale din regiune. Calea cu adevărat eficientă este cea a dialogului responsabil și constructiv, precum și continuarea negocierilor în formatul 5+2, care oferă mai multe posibilități autorităților moldovenești și partenerilor externi de a contribui la depășirea complicațiilor economice și de orice altă natură din regiunea transnistreană. Experiența recentă demonstrează că se pot găsi soluții prin dialog civilizat.

5. În ultimele zile reprezentanții Chișinăului oficial au purtat discuții active cu majoritatea partenerilor de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean, unele dintre ele la nivel înalt, și au abordat necesitatea de a susține depășirea crizei economice din regiune. Interlocutorii noștri consideră necesar să se renunțe la interpretări alarmiste, iar atmosfera generală să fie detensionată. În cadrul formatelor existente de lucru și negocieri, autoritățile Republicii Moldova vor continua să vină cu soluții și propuneri, care să ajute oamenii, întreprinderile și comunitățile locale din regiunea transnistreană.

25 iunie 2015

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare