Echipa de control al misiunii a precizat că lansarea s-a desfăşurat fără nicio problemă. Capsula cargou Cygnus a fost transportată pe orbită de o rachetă Antares. Lansarea a avut loc, dimineaţă, la ora locală 7:19 (12:19 GMT), de la baza NASA Wallops Flight Facility, din apropierea coastei Atlantice a Virginiei.

După anularea lansării de sâmbătă, echipele operative au trebuit să golească rezervoarele rachetei Antares de combustibil şi apoi să le reumple.

Aceasta este cea de-a opta misiune de tip cargo din programul companiei Orbital ATK ce vizează reaprovizionarea ISS, în virtutea unui contract de 1,9 miliarde de dolari încheiat cu NASA.

Capsula spaţială Cygnus are la bord o încărcătură de 3,3 tone ce constă în alimente, articole de uz zilnic, echipamente şi materiale necesare unor experimente ştiinţifice, inclusiv un satelit care trebuie să testeze modul în care bacteriile se dezvoltă în condiţii de microgravitaţie. Acel experiment va permite oamenilor de ştiinţă să determine cantitatea minimă de antibiotice care sunt necesare pentru neutralizarea bacteriilor în spaţiu.

"Rezistenţa microbiană la antibiotice ar putea reprezenta un risc pentru astronauţii din spaţiu, unde sistemul lor imunitar este slăbit", a explicat NASA într-un comunicat.

"Cercetătorii sunt de părere că rezultatele acestor experimente ar trebui să îi ajute să creeze antibiotice eficiente pentru protejarea astronauţilor în timpul misiunilor de lungă durată în spaţiu", a continuat agenţia spaţială americană, care speră să lanseze misiuni cu echipaje de astronauţi către Marte în jurul anului 2030.

Capsula Cygnus are de asemenea la bord 14 sateliţi de tip Cubesat.

După ce capsula Cygnus se va conecta la ISS şi încărcătura sa va fi transferată la bordul staţiei, ea va fi umplută cu deşeuri. Apoi, capsula se va desprinde de ISS în decembrie şi va plonja în atmosferă, urmând să se dezintegreze integral în aer, deasupra Oceanului Pacific.