169 de ani de la nașterea lui Carol Schmidt, cel mai bun primar pe care l-a avut Chișinăul

Astăzi, 25 iunie, se împlinesc 169 de ani de la nașterea lui Carol Schmidt, considerat adesea cel mai bun primar pe care la avut Chișinăul vreodată. Născut la Bălți în 1846, din tată german și mamă poloneză, Schmidt a condus orașul între 1877 și 1903.

Înainte de a ajunge primar, el a studiat fizică și matematică la Kiev, apoi drept la Odesa, după care a lucrat anchetator penal și judecător de pace onorific.

La cârma primăriei, Schmidt a inițiat construirea mai multor edificii sociale precum case pentru invalizi și școli sau gimnazii, dar și a unor monumente arhitecturale precum actualul sediu al primăriei. Totodată, au fost deschise primele linii de tramvai, a fost inaugurat primul apeduct și rețeaua de canalizare a orașului, au fost pavate principalele străzi, iar orașul s-a bucurat pentru prima dată de iluminare stradală.

Carol Schmidt și-a dat demisia în urma pogromului împotriva evreilor din 1903, care a fost ațâțat de presa rusească și susținut de autoritățile țariste.

Un bust al său a fost inaugurat anul trecut lângă Filarmonica Națională, iar astăzi, actualul primar degrevat, Dorin Chirtoacă, a fost și a depus flori la monument.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.