Preşedintele CNSM: Modificările Codului Muncii vor cauza litigii ce vor ajunge în judecată

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Anumite modificări şi completări ale Codului Munci vor cauza inevitabil litigii ce vor ajunge în instanţa de judecată, deoarece au fost aprobate în detrimentul mai multor salariaţi. Despre aceasta a declarat Oleg Budza, preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), în cadrul unui interviu acordat Agenţiei Moldpres.

Liderul sindical a făcut trimitere la Acordul de Asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană în care se spune că toate actele normative trebuie să fie aprobate în folosul salariaţilor.

„Mai multe puncte din Codul Muncii încalcă drepturile angajaţilor. A fost abrogată prevederea, potrivit căreia, concedierea nu putea fi efectuată fără acordul sindicatelor. Ce-a fost rău în faptul că, bunăoară, în 2016, sindicatele au reuşit să păstreze la locul de muncă 270 de angajaţi? Reprezentanţii sindicatelor au analizat situaţia şi au lăsat la serviciu membrii noştri, spre deosebire de sute de angajaţi care au rămas în stradă, deoarece nu au făcut parte din organizaţiile sindicale și nu au avut susținere”, a declarat Oleg Budza.

Preşedintele CNSM a menţionat că deşi sindicatele au rămas doar cu funcţie consultativă în cazul multor prevederi ale Codului Muncii, aceste consultări vor fi foarte importante.

„Sindicatele vor oferi toată susţinerea în instanţa de judecată, pentru aceasta avem jurişti, avocaţi, toate forţele necesare. Şi trebuie să se ştie că în judecată de cele mai dese ori au avut câştig de cauză membrii sindicatelor, ca să se înţeleagă ce înseamnă familia sindicală”, a punctat pentru MOLDPRES Oleg Budza.

Decretul privind promulgarea legii cu privire la modificarea şi completarea Codului Muncii, semnat de Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost publicat în Monitorul Oficial la 20 octombrie. Documentul a fost respins anterior de şeful statului după o discuţie cu reprezentanții sindicatelor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...