Purtător de cuvânt al NATO, despre deschiderea Biroului de legătură la Chişinău

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, a declarat că, deşi există diverse interpretări privind tergiversarea inaugurării acestui birou, nu este vorba despre rea-voinţă şi nici de întârzieri voite, ci există anumite proceduri financiare care trebuie respectate.

Biroul de legătură NATO la Chişinău este deja funcţional, deoarece că şefa oficiului este deja la Chişinău. Din primăvară şi-a început acest mandat. Însă deschiderea fizică a biroului se va face în luna decembrie.

„Până la urmă, e vorba de fonduri publice NATO, care sunt girate cu foarte mare atenţie de cele 29 de ţări membre ale Alianţei, dar cred că toate aceste probleme vor fi rezolvate foarte curând şi spaţiul fizic al acestui birou va fi deschis în decembrie, dar, cum spuneam, între timp, şefa acestui birou este deja de multă vreme în Republica Moldova şi lucrează foarte strâns pentru a explica ceea ce facem, care este natura acestui parteneriat şi cum poate el ajuta Republica Moldova”, a menţionat purtătoarea de cuvânt.

Oana Lungescu a declarat că parteneriatul Republicii Moldova cu NATO este de lungă durată şi există speranţa că aduce un beneficiu reciproc, de exemplu, prin eliminarea pesticidelor din multe sate moldoveneşti, pentru curăţarea terenurilor agricole ca oamenii să le poată lucra. De asemenea, este apreciat ajutorul pentru întărirea pregătirii în ceea ce priveşte contracararea atacurilor cibernetice şi colaborarea pentru modernizarea sistemului de apărare al Republicii Moldova.

„În acelaşi timp, Republica Moldova contribuie la siguranţa Europei, în sensul că participă, de exemplu, la operaţiunea noastră de menţinere a păcii în Kosovo, cu trupe, care sunt profesioniste”, a notat Oana Lungescu.

Cât despre declaraţia noului ministru al apărării, precum că prima vizită pe care o va întreprinde în străinătate va fi la Bruxelles, la Cartierul General NATO, Oana Lungescu a declarat că este un semnal important şi care este normal într-un parteneriat ca cel care există cu Republica Moldova – un parteneriat de lungă durată şi care urmează a fi întărit.

Întrebată dacă dialogul include şi o eventuală identificare a unei soluţii durabile pentru criza transnistreană, Oana Lungescu a declarat că NATO sprijină toate eforturile internaţionale pentru rezolvarea crizei. E important să fie respectate toate angajamentele care au fost luate în decursul multor ani, începând cu 1999, ca să se ajungă la o soluţie care să fie cea în baza legislaţiei internaţionale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...