Comparând vineri în faţa unui judecător antiterorist, cei opt au fost inculpaţi pentru "asociere criminală teroristă", a precizat aceeaşi sursă. Şapte dintre ei au fost plasaţi în detenţie provizorie, iar al optulea, sub control judiciar, conform rechizitoriului parchetului.

În total, 10 persoane care au făcut postat mesaje cu conţinut violent pe mesageria criptată Telegram, cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani, au fost arestate în cursul acestei operaţiuni antiteroriste, dintre care nouă în Franţa. A 10-a persoană, o columbiancă de 23 de ani, a fost reţinută în Elveţia, unde a fost plasată în arest provizoriu pentru o perioadă de trei de luni, la cererea Ministerului Public al acestei ţări.

Printre cele 10 persoane arestate marţi figurează un elveţian de 27 de ani, descris de Paris drept un "pretins imam", care i-ar fi îndoctrinat pe ceilalţi, precum şi un fost militar de 65 de ani, convertit la islam şi două fraţi urmăriţi pentru radicalizare.

Acesta este "un grup de indivizi care coresponda pe reţele securizate şi care făcea afirmaţii extrem de violente", a indicat vineri pentru Franceinfo procurorul Parisului, Francois Molins, evocând referitor la planul lor "o trecere la acţiune în lunile următoare în Franţa cu ţinte mai degrabă nedeterminate".

Potrivit unei surse judiciare, unii dintre ei se declarau "în mod explicit susţinători" ai grupării jihadiste Statul Islamic.

Conform primelor elemente ale anchetei, nicio armă nu a fost găsită în cursul percheziţiilor în Franţa, în sud-est şi în regiunea pariziană. În schimb, a fost confiscat material informatic.

Această operaţiune a intervenit după o anchetă judiciară deschisă în Franţa în 19 iulie şi o procedură penală lansată în Elveţia în iunie 2016.