(FOTO) Un oraş italian deţine un secret antic; Ciocolata care te ajută să slăbeşti

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

De mulţi ani, turiştii au descoperit Sicilia, cu istoria sa fascinantă, vulcanii care nu dorm şi cu faimoasa sa gastronomie, dar totuşi a rămas aici şi un secret bine păstrat, un anume fel de ciocolată. Este fabricată doar la Modica, oraş aflat în Patrimoniul Mondial UNESCO, şi este inspirată de tradiţiile vechilor azteci.

Modica este unul din cele opt oraşe baroce din Val di Noto. În timpurile când spaniolii încă mai stăpâneau Sicilia, prin secolul XVI, Modica a fost cel mai important oraş din sud-estul insulei, cu palate splendide şi multe biserici şi mânăstiri, până în anul 1693, când un mare cutremur a distrus multe dintre clădiri şi a omărât 60 de mii de oameni.
modica-vacanze_97626300

Actuala arhitectură barocă din Val di Noto este rezultatul reconstrucţiei care a urmat cutremurului.

Conchistadorii spanioli au adus aici, din Mexic, boabe de cacao şi reţeta de preparare a unei paste, numită de azteci xocoàtl, obţinută prin frecarea cu o piatră rotundă şi netedă numită de ei metate. Spre deosebire de ciocolata pe care o ştim, dulce şi cremoasă, iniţial xocoàtl era amară şi se folosea la prepararea sosurilor pentru carne şi salate sau era mâncată ca atare, ca supliment alimentar. Preparată cu anumite condimente, era considerată un afrodisiac.
p03bckyc_31146100

În Modica, generaţie după generaţie, familiile au urmat aceleaşi tehnici de preparare folosind pietrele metates făcute din lava solidificată a vulcanului Etna. Localnicii adăugau pastei de cacao şi zahăr, „la rece”, netopit, care dădea ciocolatei o delicioasă textură crocantă. Mai târziu, ei au început să încorporeze şi fel de fel de arome sau condimente siciliene, cum sunt lămâile verzi sau fisticul. Acum, aromele sunt tot mai mult adaptate gustului modern, cum este de exemplu noua modă europeană a ciocolatei cu sare de mare.

Printre piaţete cu palmieri şi străduţe înguste cu biserici baroce, găseşti, după inconfundabilul miros de cacao şi condimente exotice, câteva mici magazine care vând această ciocolată. Ca şi aztecii, fabricanţii din Modica cred că ciocolata lor este foarte benefică pentru sănătate. Cacaua neprocesată este bogată în antioxidanţi şi flavonide, iar studiile arată că procesarea la rece o ajută să-şi păstreze intacte proprietăţile benefice. Magazinele de aici expun cu mândrie articole în care se spune că doar o bucăţică din această ciocolată mâncată zilnic reduce pofta de dulce şi te ajută să slăbeşti.
antica-dolceria-bonajuto2_58730800

Antica Dolceria Bonajuto se declară cel mai vechi magazin de ciocolată din Sicilia. Funcţionează din 1880 şi afacerea aparţine şi acum familiei care a fondat-o. Când în secolul XIX, restul Europei descoperise gustul ciocolatei cu lapte, familia Bonajuto a rămas fidelă fabricării ciocolatei negre preparată în stil aztec. Pe tejgheaua magazinului sunt castroane cu eşantioane de ciocolată cu chili, scorţişoară, ulei de lămâie, sare de mare, vanilie, caramel şi alte nenumărate arome.

Peste drum este Antica Dolceria Rizza care a deschis în 1935 şi fabrică de aunci renumita ciocolată cu ghimbir iute ca focul. La Caffe del’ Arte, care este şi cafenea, poţi sorbi o ciocolată caldă alături de o prăjitură tipic siciliană, un foitaj acoperit cu ciocolată, numită cannoli.

Afacerile din Modica sunt foarte atente cu păstrarea şi celebrarea tradiţiei ciocolatei şi chiar dacă oraşul a fost distrus de cutremurul din 1693, aceată industrie a supravieţuit.
1417802893-2-_81524800

În 2013, Consorţiul pentru protecţia ciocolatei de Modica a publicat câteva reţete vechi de aproape trei secole, iar în luna decembrie organizează festivalul anual ChocoModica care îmbină cele două cele mai importante caracteristici ale oraşului: ciocolata şi arhitectura barocă.

Există aici şi Museo del Cioccolato, lângă Palatul Culturii, iar în interior totul este de ciocolată, de la statui clasice la o hartă în relief a Italiei şi unde rulează mici filme care demonstrează cum este fabricată ciocolata după reţete istorice.
p03b0zgz_37811800

Şi mai este celebră prin ceva Modica. De generaţii, proprietarii terenurilor din jurul oraşului Modica le-au împrejmuit cu ziduri de piatră puţin înalte, modice, cuvântul intrând iniţial în vocabularul limbii siciliene cu sensul de ca la Modica, iar apoi şi în cel al altor limbi, cu sensul de moderat, rezonabil, neînsemnat.
001_16277000

Recent, Modica şi zona care o înconjoară au fost alese ca scenă de filmare pentru două producţii BBC, Inspector Montalbano şi The Young Montalbano, iar acest fapt atrage noi valuri de turiţti care vor să descopere şi secretele ciocolatei. Şi chiar de-ar fi descoperite, neobişnuitele delicii nu pot fi cumpărate de nicăieri în altă parte a lumii şi sunt un bun motiv pentru a te întoarce aici ca să le încerci din nou.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...