/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

Cea mai mare indemnizație lunară pe care o ridică un ambasador al Moldovei este de circa 60.000 de lei

missing
11 noiembrie 2017, ora 15:45

O îndemnizație aproape similară cu cea a ambasadorului Republicii Moldova în Elveţia ridică şi ambasadorul Republicii Moldova în Japonia, fostul ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov. Pe contul acestuia intră, lunar, aproximativ 2.750 de euro. Ceilalți ambasadori ridică lunar indemnizaţii de aproximativ 2 mii de euro.

Ambasadorii pe care Republicii Moldova îi are în străinătate beneficiază, pe lângă salariile lunare care variază între 10 şi 13 mii de lei (conform informațiilor din declarațiile de avere și interese ale ambasadorilor) de indemnizaţii lunare. Dacă până anul trecut indemnizaţiile erau aproximativ egale pentru toate misiunile diplomatice, printr-o hotărâre de Guvern din decembrie 2016, s-a decis majorarea indemnizaţiei personalului diplomatic şi administrativ-tehnic al misiunii diplomatice a Republicii Moldova la Geneva (Elveţia).

Ulianovschi şi Bumacov, ambasadorii cu cele mai mari indemnizaţii

Până în octombrie 2016, ambasadorul ridica o îndemnizaţie lunară de aproximativ 2 mii de euro, iar după modificările operate de Executiv, acesta a ajuns să încaseze 3500 de franci elveţieni, care, la cursul euro/franc elveţian la data de 1 noiembrie 2017 echivalează cu suma de 3 mii de euro. Prin acea hotărâre de Guvern s-a decis ca şi ceilalţi angajaţi ai misiunii diplomatice să beneficieze de majorări. Astfel, Corina Cojocaru, soţia lui Tudor Ulianovschi, care activează la Ambasadă, dar şi cei doi consilieri ai misiunii, ridică lunar indemnizaţii de 2975 de franci elveţieni, echivalentul a 2550 de euro (la cursul euro/franc elveţian din 1 noiembrie 2017). Misiunea are doi secretari, care ridică lunar, după indexare, câte 2800 de franci elveţieni (aproximativ 2400 de euro). Indemnizaţiile acestor funcţionari depăşesc majoritatea indemnizaţiilor pe care le primesc ceilalţi ambasadori pe care îi are R. Moldova în străinătate.

Singurii care pot concura cu reprezentanţii Ambasadei R. Moldova în Confederaţia Eleveţiană, care are şi statut de reprezentanţă permanentă a R. Moldova pe lângă oficiul ONU de la Geneva, sunt angajaţii misiunii diplomatice din Japonia. Acolo, ambasadorul Vasile Bumacov ridică, pe lângă salariu, o indemnizaţie lunară de 3200 de USD, echivalentul a aproximativ 2750 de euro. Consilierul misiunii are o indemnizaţie de 2720 de USD (aproximativ 2300 de euro). Totuşi, situaţia din cadrul misiunii diplomatice a R. Moldova în Japonia este diferită faţă de cea din Elveţia, pentru că indemnizaţiile acestora au fost stabilite încă în 2015, an în care R. Moldova a ales să-şi deschidă misiune diplomatică în Ţara Soarelui Răsare. Ulterior, în aprilie 2016, în această funcţie a fost numit Vasile Bumacov, cel care a fost anterior ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare.

Ceilalţi ambasadori pe care R. Moldova îi are în străinătate ridică indemnizaţii lunare aproape similare. Ambasadorul R. Moldova în Marea Britanie are o indemnizaţie lunară de 2000 de lire sterline, echivalentul a 2250 de euro, cel din SUA are o indemnizaţie lunară de 2500 de USD (2150 de euro), cel din Rusia ridică lunar o indemnizaţie de 2100 de euro, în timp ce ambasadorii R. Moldova din Germania, Austria, Italia, Franţa, Spania sau misiunea R. Moldova de pe lângă Uniunea Europeană (Belgia) au indemnizaţii de 2 mii de euro.

Citiți continuarea pe Ziarul de Gardă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram