/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ „Tocmeală” pe circumscripții. Deputații PLDM, PL și PCRM critică harta circumscripțiilor

missing
10 noiembrie 2017, ora 18:10

Aliați pe timpuri și rivali deschiși în prezent, liberalii și liberal-democrații din parlament susțin că harta circumscripțiilor a fost desenată astfel încât la parlamentarele din anul viitor să câștige candidații PSRM și PDM.

„Aceste circumscripții au fost trasate după anumiți candidați, ai PD-ului, PSRM-ului. Dispare acea publicitate pe care o făcea PD-ul: deputatul tău, raionul tău, creându-se artificial anumite circumscripții, pentru a nu oferi posibilitate unora în hotarele unui raion să poată avea succes”, susține deputatul liberal Lilian Carp.

„Câteva localități din Ialoveni au trecut la Strășeni, ajungând la Cojușna, și de la Cojușna au ajuns tocmai la Sadova lui Dodon. Tocmai încolo au ajuns. S-a croit așa, fiindcă a fost o tocmeală între democrați și socialiști. Au văzut rezultatele și ce pondere au ei în aceste unități administrativ-teritoriale”, a menționat Tudor Deliu, fracțiunea PLDM.

De aceeași părere sunt și comuniștii. „Inițiatorii au fost democrații și socialiștii. Bineînțeles că au împărțim Moldova după cum le convine lor. Bineînțeles că în aceste circumscripții vor veni oameni bogați, care vor cumpăra alegătorii”, adaugă deputata PCRM Elena Bondarenco.

În pofida tuturor criticilor, democrații susțin că hotarele circumscripțiilor au fost trasate în limitele legii. „Două luni ședințele comisiei au fost publice, săptămânal, cu transmisiune online, au fost invitați absolut toți. Dacă au refuzat să participe, asta este problema lor. După război sunt mulți eroi”, afirmă Sergiu Sîrbu, secretarul fracțiunii PDM.

Socialiștii resping și ei acuzațiile opoziției, declarând că nici de propunerile lor nu s-ar fi ținut cont.

„Nu am fost satisfăcuți de rezultatul final al acelei comisii, deoarece noi am insistat ca diaspora și cei din regiunea transnistreană să primească mai multe circumscripții.
– Deci, nu au fost favorizați socialiștii?
– La sigur nu”, susține Vlad Batrîncea, deputat PSRM.

Deși spun că și-au dorit mai multe circumscripții pentru moldovenii aflați în Occident decât pentru cei din regiunea transnistreană, deputații PPEM spun că nu au verificat cine ar putea fi favorizat.

„- Negați că ar favoriza această hartă PSRM-ul și PD-ul?
– Dacă s-a mers pe principiul al cui a fost primarul, acolo a fost inclusă localitatea, am putea face asemenea afirmații, dar eu nu am verificat acest lucru.
– Dar e posibil să fie desenate hotarele astfel încât să favorizeze o anumită formațiune politică? – În principiu, lucrul acesta ar putea fi posibil”, a declarat Valeriu Ghilețchi, președintele grupului PPEM.

Modul în care au fost trasate hotarele celor 51 de circumscripții a fost criticat și de cei din Platforma DA, care au spus că au fost defavorizate forțele pro-europene, dar și de liderul PAS Maia Sandu, care a declarat că harta a fost desenată la sediul GBC, ce aparține lui Vlad Plahotniuc.

Acuzațiile au fost respinse atât de democrați, cât și de președintele comisiei, Iurie Ciocan. Potrivit documentului, votat recent de Guvern, 11 circumscripții se vor regăsi în Chișinău, două în stânga Nistrului și alte trei revin diasporei – una la Est de Moldova, alta la Vest și a treia pentru Statele Unite și Canada.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram