Liberalii cer Parlamentului să interzică utilizarea simbolului „Panglica Sfântului Gheorghe”

Fracţiunea Partidului Liberal cere Parlamentului să interzică şi să sancţioneze utilizarea simbolului panglica Sfântului Gheorghe. Un proiect de lege în acest sens, elaborat de liberali, prevede instituirea „noilor componențe de contravenție care sancționează utilizarea acestui simbol”.

Deputaţii liberali consideră că este necesar de a interzice utilizarea panglicii bicoloră negru–oranj, panglica Sfântului Gheorghe, „pentru a înlătura tensiunea socială și politică provocată de acest simbol, care instigă la acțiuni cu caracter antinațional. Totodată, parlamentarii liberali cred că Parlamentul de la Chişinău trebuie să urmeze exemplul autorităţilor de la Kiev, care au interzis utilizarea acestei panglici.

„Separatiștii și adepții federalizării Ucrainei consideră că simbolul care-i reprezintă este panglica Sfântului Gheorghe. Astfel, acest simbol a devenit simbolul separatismului, fărădelegii, haosului, instabilității și a sutelor de victime omorâte de separatiști.”, se arată în argumentarea liberalilor.

Panglica Sfântului Gheorghe reprezintă un element simbolic militar rusesc, constând dintr-o panglică bicoloră negru-oranj. Aceasta este atașată la Ordinul Sfântului Gheorghe, Crucea Sfântului Gheorghe și Medalia Sfântului Gheorghe. Panglica își are originile în perioada Imperiului Rus, fiind un element adițional la cele trei distincții cu care erau decorați militarii ruși.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.