Cei 29 de miniştri ai Apărării din Alianţă au dat de asemenea undă verde unei reforme profunde a „structurii de comandament” a blocului militar occidental, readucând la viaţă un centru care supervizează Atlanticul de Nord ca în timpul Războiului Rece.

Ei vor, de asemenea, să înfiinţeze un comandament „din spate” care urmează să ridice numeroase obstacole logistice ce fac, în prezent, imposibilă deplasarea rapidă a trupelor în Europa.

După anexarea Crimeei şi ofensiva rebelilor proruşi în estul Ucrainei, în 2014, NATO a început o reformă profundă în faţa Rusiei, pe care o consideră „mai agresivă”.

„Am văzut o Rusie (...) care a investit puternic în materie de Apărare de mulţi ani, (dotându-se) cu capacităţi moderne, forţe convenţionale şi nucleare, şi care a arătat că vrea să recurgă la forţă împotriva ţărilor vecine”, a subliniat secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, referindu-se la Ucraina.

„NATO a ştiut să-i răspundă. Ne adaptăm constant”, a insistat el, amintind desfăşurarea batalioanelor în ţările baltice şi Polonia.