De Sfântul Dumitru pe stil vechi, o parte a locuitorilor oraşului Orhei sărbătoresc hramul. Totodată, este marcată împlinirea a 463 de ani de la prima atestare documentară a localităţii. Potrivit unui comunicat al Primăriei Orhei, dimineaţă, după liturghia de la biserica „Sfântul Dumitru”, Ilan Shor, însoţit de preoţi, a mărşăluit până la monumentul lui Vasile Lupu, unde a depus flori. Ulterior, au fost organizate târguri de bucate, expoziţii şi dansuri. La fel, a avut loc aşa-numita „Tombolă orheiană”. Printre premiile anunţate - un automobil, două scutere, telefoane mobile, tablete, televizoare şi aspiratoare.

În comunicatul autorităţilor locale nu se menţionează însă cât au costat şi din ce bani au fost cumpărate toate aceste mărfuri. De asemenea, au fost împărţite turte dulci. Site-ul Primăriei Orhei mai anunţă că a fost pregătit „un amplu program cultural-artistic", dar nici de această dată nu precizează care sunt cheltuielile şi cine le suportă, mai ales că în afară de artiştii autohtoni, la concertul din această seară evoluează şi o cunoscută formaţie germană.

Am sunat la Primăria Orhei pentru a afla cât a costat sărbătoarea, dar nimeni nu a fost de găsit. Nici purtătoarea de cuvânt a lui Ilan Shor, Alina Şargu, nu ne-a oferit informaţii, menţionând doar că va reveni mai târziu cu un apel, ceea ce nu s-a întâmplat. Prin asemenea sărbători pompoase, liderii locali, precum Ilan Shor, îşi consolidează, de fapt, puterea, remarcă Diana Enachi, expertă IDIS Viitorul.

Iar comentatorul politic Alexei Tulbure afirmă că ceea ce se întâmplă la Orhei este o lăfăială pe banii tuturor cetăţenilor.

Amintim că primarul de Orhei, Ilan Shor, a fost învinuit de escrocherie şi spălare de bani şi condamnat la 7 ani şi şase luni de închisoare şi este principalul vizat în rapoartele companiei Kroll privind jaful din sistemul bancar.