06:30:15 20.04.2024
Stiri

Parlamentul European solicită găsirea noilor modalități pentru a SPRIJINI R. Moldova, Georgia și Ucraina: „Cele trei țări au atins PROGRESE majore în cooperarea cu UE”

Politică 08.11.2017 21:34 Vizualizări1621 Autor: Ziarul National
Parlamentul European solicită găsirea noilor modalități pentru a SPRIJINI R. Moldova, Georgia și Ucraina: „Cele trei țări au atins PROGRESE majore în cooperarea cu UE”


Parlamentul European (PE) propune noi modalități de intensificare a relațiilor Uniunii Europene cu R. Moldova, Ucraina și Georgia înainte de summit-ul Parteneriatului estic din 24 noiembrie. „Ucraina, Georgia și Moldova lucrează din greu pentru a crea legături mai strânse cu UE, în ciuda rezistenței puternice din partea Rusiei. Cetățenii acestora beneficiază deja de călătorii fără viză în UE, iar țările au oportunități comerciale sporite grație acordurilor de liber schimb”, se arată într-un comunicat de presă al PE.

Astfel, un nou raport al PE solicită acum aprofundarea acestei colaborări și găsirea unor noi modalități de a sprijini țările aflate la frontierele de est ale UE. Raportul a fost deja adoptat de comisia pentru afaceri externe și va fi votat de deputații europeni în cadrul sesiunii plenare din noiembrie de la Strasbourg. „Principalul accent se pune pe Ucraina, Georgia și Moldova, trei țări care au atins recent progrese majore în cooperarea cu UE”.

În fruntea listei de recomandări este înființarea unui fond fiduciar pentru Ucraina, Georgia și R. Moldova.

„Fondul fiduciar este un instrument de dezvoltare pentru o reacție rapidă și flexibilă a UE la situațiile de criză și post-criză. Resursele ar proveni de la donatori publici și privați pentru investiții în proiecte care vizează îmbunătățirea structurilor socio-economice. Comisia recomandă, de asemenea, sporirea sprijinului pentru reformele economice și modernizarea parteneriatului actual ca modalitate de a recompensa progresele înregistrate de țările partenere în ceea ce privește reformele UE. Această actualizare ar putea oferi, de exemplu, acces la uniunea vamală sau la uniunea energetică a UE”, se arată în comunicat.

„Crearea unui model Parteneriatul estic Plus pentru țările asociate, cu posibilitatea unei viitoare participări în domeniul vamal, energetic și digital este esențială”, a declarat co-raportoarea Laima Andrikienė (PPE, Lituania).

Aceste măsuri se adaugă structurilor și proiectelor UE de cooperare și dezvoltare din regiune deja existente. Propunerea subliniază necesitatea de a menține presiunea asupra Rusiei pentru a rezolva conflictele teritoriale care implică țările. Acest lucru este deosebit de important în prezent, deoarece sancțiunea UE față de Rusia va expira în ianuarie 2018.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md