15:10:02 29.03.2024
Stiri

ÎNGRIJORĂTOR // R. Moldova a intrat în lista statelor cu insuficiență de apă. Care sunt cele mai poluate râuri și lacuri

Social 24.06.2015 21:27 Vizualizări2874 Autor: Stela Mihailovici
ÎNGRIJORĂTOR // R. Moldova a intrat în lista statelor cu insuficiență de apă. Care sunt cele mai poluate râuri și lacuri wikimedia.org


Râulețele, iazurile și lacurile de acumulare din R. Moldova sunt foarte poluate, iar resursele de apă ale statului scad de la un an la altul se arată într-un raport prezentat astăzi de reprezentanții Ministerului Mediului la ședința Comisiei parlamentare administrare publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice.

Potrivit datelor statistice, pe teritoriul R. Moldova există aproximativ 3 700 de iazuri, iar la 740 dintre bazinele acvatice construcţiile hidrotehnice nu corespund normelor de exploatare.

„Lacurile de acumulare şi iazurile sunt intens supuse proceselor de colmatare, care contribuie la diminuarea accentuată a volumului apei. Gradul de colmatare a lacului de acumulare Dubăsari atinge 63%, iar lacul Ghidighici, în rezultatul colmatării a pierdut 45% din volumul său iniţial, iar suprafaţa oglinzii apei s-a diminuat cu 40%”, a anunțat viceministrul Mediului, Lazăr Chirică.


Experții au evaluat volumul resurselor de apă disponibil anual pe cap de locuitor și au constatat că ar fi de aproximativ 500 de metri cubi. Cifra plasează R. Moldova în categoria ţărilor cu insuficienţă de apă şi cu un risc sporit al impactului schimbărilor climatice.

Ministerul Mediului mai anunță că cele 32 de râulețe care curg prin R. Moldova sunt foarte poluate. Aceasta se datorează amplasării corpurilor de apă în nemijlocita apropiere a aşezărilor rurale şi urbane.

„Calitatea apelor se încadrează în limitele clasei a V-a (foarte poluată). Asta se datorează elementelor biogene, compuşilor cuprului, fenolilor şi produselor petroliere din ape”, explică experții.

Rezultatele de laborator au arătat că apa din râurile transfrontaliere Nistru și Prut, dar și din fluviul Dunărea ar fi de o „poluare moderată”.

Cele mai poluate corpuri de apă după majoritatea parametrilor monitorizaţi sunt: Răut, Cula, Ichel, Bâc, Botna, Ciuhur, Şovăţul Mare, Gârla Mare, Delia, Frăsineşti, Nârnova, Sărata, Tigheci, Larga, Cahul, Gogâlnic, Lunga și Ialpug.

Foarte poluate sunt și lacurile de acumulare Comrat şi Taraclia.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md