Socialiştii cer anularea deciziei de numire a Silviei Radu şi merg la Curtea Constituţională: „Un primar interimar nu poate numi un primar interimar”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Partidul Socialiştilor a înregistrat o cerere prealabilă privind anularea deciziei de numire a Silviei Radu în funcţia de primar general interimar, pe care o consideră a fi ilegală. Cererea a fost înregistrată ieri la Primăria municipiului Chişinău, fiind semnată de toţi cei 19 consilieri municipali ai PSRM. Despre aceasta a anunţat consilierul municipal socialist Ion Ceban în cadrul unei conferinţe de presă, precizând că o adresare la Curtea Constituţională pe acest subiect va fi expediată în zilele următoare.

„Ea este gata şi urmează să vedem tot ce se referă la cadrul legal, interpretările. Suntem gata să mergem şi în instanţele internaţionale, ţinând cont de unele aspecte care sunt legate de sistemul judecătoresc de la noi de acasă, dar şi de interpretările Curţii Constituţionale de mai demult”, a menţionat Ceban.

Acesta a menţionat că, de fapt, Silvia Radu a fost numită în baza Legii cu privire la statutul municipiului Chişinău, pe care a numit-o „Legea Ghimpu”, votată în Parlament de către liberali şi democraţi, şi care îi oferă primarului general al capitalei superputeri.

„Nimeni la momentul de faţă nu are atâtea competenţe cât are primarul general, nu cel interimar, primarul general al municipiului Chişinău, respectiv Dorin Chirtoacă. Legea dată oferă competenţe din punct de vedere administrativ mult mai complete decât prim-ministrului, preşedintelui, preşedintelui Parlamentului şi oricărui primar de municipiu sau de localitate din Republica Moldova. Anume această lege a fost utilizată la momentul de faţă pentru a numi în funcţie pe doamna Silvia Radu”, a mai spus socialistul.

Ion Ceban a ţinut totuşi să precizeze că aceste lucruri se referă doar la un primar ales în funcţie prin vot universal, direct, secret şi liber exprimat, nu la un primar interimar. Deci, „un primar interimar nu poate numi un primar interimar, să fie foarte clar”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...