Constantin Ţuţu a declarat în faţa completului de judecată că în aprilie 2012 a mers să ia masa într-un restaurant din Codrii Orheiului şi s-a pomenit întâmplător în mijlocul unui scandal izbucnit între Alexei Veretco şi un grup de 15 persoane. A recunoscut că pentru a linişti spiritele a tras câteva focuri în aer. Apoi, de teamă, a fugit de la faţa locului. După proces, deputatul a refuzat să facă declaraţii de presă.

Avocatul lui Constantin Ţuţu afirmă că va cere achitarea clientului său.

Apărătorul familiei victimei are o altă versiune. Potrivit acestuia, omorul lui Veretco a fost o acţiune planificată întrucât cu o zi înainte de tragicul eveniment, clientul său a fost implicat într-un conflict cu unii inculpaţi, care ar fi căutat ulterior să se răzbune.

Amintim că în aprilie 2012, Constantin Ţuţu a fost implicat într-o încăierare cu focuri de armă la care au participat 15 persoane, în urma căreia a murit Alexei Veretco de 42 de ani. Crima a avut loc lângă un restaurant din apropierea oraşului Orhei.

Ulterior, Judecătoria Centru din Chişinău a emis mandat de căutare pe numele a trei persoane implicate în altercaţia de la Orhei, inclusiv pe numele lui Ţuţu, care a fugit de la faţa locului, fiind cercetat pentru complicitate la omor. După ce persoana care l-ar fi omorât pe Veretco s-a predat, ceilalţi, inclusiv Ţuţu au fost scoşi de sub urmărire pentru omor, fiind, în schimb, cercetaţi penal pentru huliganism.

Procesul de judecată a început în 2013, iar în toamna anului trecut biroul judecătorului de la Orhei care examinează dosarul a fost incendiat. Magistratul presupunea atunci că cineva ar fi vrut să distrugă probele din dosarul morţii lui Alexei Veretco. Versiunea finală a Serviciului Situaţii Excepţionale a fost incendiere intenţionată, fapt pentru care Inspectoratul de Poliţie Orhei a iniţiat o anchetă penală. După mai bine de opt luni, poliţiştii nu au deocamdată niciun suspect.

Următoarea şedinţă de judecată în cazul omorului de la Orhei este stabilită pentru luna octombrie.

Dacă va fi găsit vinovat, deputatul Constantin Ţuţu riscă până la şapte ani de închisoare.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.