Linkuri accesibilitate

Protestatarii de la Erevan nu se lasă


Protestatarii de la Erevan nu se lasă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:50 0:00

Protestatarii din capitala Armeniei demonstrează în continuare pe străzile capitalei împotriva plănuitei scumpiri a curentului electric.

La Erevan continuă protestele pentru a treia zi consecutiv, demonstranții blocîndprincipalul bulvard din centrul capitalei armene cerind ca guvernul sa nu aprobe scumpirea curentului electric de catre o companie rusa, RAOES care detine monolul in domeniu. Scumpirea energiei ar urma sa intre in vigoare la 1 august. In ultimele două nopți politia a intervenit in forta impotriva manifestantilor, operînd arestari si lovindu-i pe jurnalistii care filmau sau relatau despre evenimente. Printre jurnaliștii agresați de poliție s-au aflat și corespondenți ai Europei Libere.

„Sîntem uniți!”, scandeaza de trei zile protestatarii din centrul Eerevanului.

„Protestele vor continua cu siguranta. Nu putem fi opriti prin batai.Nu este prima data cind suntem batuti pe strada de minunatii nostru politisti, dar de data aceasta au fost mai violenti ca niciodata si nu stiu de ce”, a declarat Egin Nersisian, unul dintre protestatari.

Aproximativ de 7.000 de oameni au iesit si marți seara la proteste. Sute dintre ei au ridicat baricade si au protestat toata noaptea, dupa ce marsul lor a fost oprit de politie in fata paraltului prezidential.

Miercuri dimineata şeful politiei capitalei Așot Karapetian le-a cerut protestatarilor sa se împrășite in liniste.

Desi initial politicienii nu au participat la protestele incepute acum 3 zile, noaptea trecuta mai mulți parlamentari s-au alaturat protestatarilor formind un zid intre forţele de politie si manifestanti.

Șeful-adjunct al politiei de la Eravan Valeri Osipian spune protestele sînt ilegale, dar a a anunţat ca toti cei arestati noptile trecute au fost eliberati.

Presedintele Serj Sarkisian spune că vrea să discute cu protestatarii, dar aceștia refuză, spunînd că vor înceta demonstrațiile numai dacă primesc garanții că prețul curentului electric nu va fi mărit.

Mai multi operatori si jurnalisti ai postului nostru de radio au fost atacati de politie noptile trecute, au retinuti pentru scurt timp, li s-au confiscat materialele filmate și le-au fost distruse aparatele.

Ambasadele americană și britanică, reprezentanții Uniunii Europene și OSCE de la Erevan și-au exprimat îngrijorarea cu privire la evenimentele din capitala Armeniei.

Purtatorul de cuvint al Kremlinului Dimitri Preskov a făcut cunoscut ca Moscova urmareste cu mare atentie evolutiile, pentru ca „Armenia este partenerul nostru cel mai apropiat si speram ca situatia se va stabiliza in viitorul apropiat prin respectarea legii”.

Avind in vedere ca protestele sunt indreptate impotriva modului in care o companie rusa de stat stabileste preturile la energie în Armenia, activistul pentru drepturile omului din Belarus Aleș Bialyatski a spus pentru serviciul belarus al Europei Libere că în opinia sa cele spue de Peskov demonstrează că ca Moscova considera Armenia un stat subordonat.

Aceasta declaratie este o dovada ca guvernul Rusiei considera Armenia ca pe un supus. Este evidenta reactia paranoica si determintata de teama atit a guvernului armenesc cit si a celui de la Moscova fata de orice activitate civica. Metodele folosite pentru a inabusi astfel de activitati sunt dictate Armeniei de catre Kremlin.

Partidul de opozitie Congresul National Armenesc a boicotat sesiunea a parlamentului in semn de solidaritate cu protestatarii.

XS
SM
MD
LG