Chirtoacă, după desemnarea noului primar interimar: „Primăria nu are legitimitate, iar democrația locală nu mai există”

11187822_956715401028936_6297394298944660535_o

În urma desemnării Silviei Radu în fotoliul de primar general interimar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă a venit cu o replică la acest subiect pe pagina sa de Facebook. El este de părere că Primăria nu are legitimitate, iar democrația locală nu mai există.

Instituțiile Europene sunt sfidate, restul este călcat în picioare.

În Primărie erau destule birouri libere de viceprimar, trei birouri din totalul de patru. Chiar de ar fi intrat în acelea, oricum mai rămânea unul liber, pe lângă cel al subsembnatului. De ce demonstrativ trebuiau aruncate lucrurile afară? Semnal pentru subalterni, pentru justiție, pentru societate? Preluarea puterii? Bine, dar unde e Legea, Constituția, unde e mandatul din partea cetățenilor?

Nicio lege nu permite ceea ce s-a făcut. Congresul Puterilor Locale și Regionale al Consiliului Europei, prin Rezoluția sa din 19 octombrie 2017 (https://search.coe.int/congress/Pages/result_details.aspx… ), a spus clar că art. 3 al Cartei Europene al Autonomiei Locale este încălcat, cităm: „primarul Chișinăului a fost înlocuit de o persoană neautorizată”, fiind vorba despre viceprimar, întrucât exercita interimatul propriei funcții, având mandatul expirat încă din 2011.

Cu atât mai mult, un viceprimar, fiind interimar la propria funcție, deținând în mod ilegal și interimatul funcției de primar, nu putea propune alți viceprimari. Este o dublă ilegalitate.

Chirtoacă spune că nu poate exista interimat la interimat.

Prin urmare „în cazul de față, având în vedere arestarea abuzivă și suspendarea ilegală a subsemnatului, doar CMC, conform art. 34, alin. 2) din Legea cu privire la administrația publică locală: <<consiliul local împuterniceşte, în termen de 5 zile, o altă persoană să exercite temporar atribuţiile primarului>>, putea lua o astfel de decizie, fie cu privire la orice persoană, fie chiar și viceprimarul respectiv. Deci, fără CMC, în niciun caz o decizie cu privire la interimat nu putea fi luată.

Având în vedere toate cele menționate rezultă în mod cert că Primăria nu are legitimitate la ora actuală, iar numirile în funcție, rocadele, instalarea în birouri sunt ilegale și nule.

Înțeleg că vreți să-i <<cumpărați>> pe locuitorii Chișinăului cu faptul că <<va curge lapte și miere>> din orașul pe care l-ați sabotat în totalitate până acum, dar nu cred că vă vor accepta și vă vor aprecia”, încheie Chirtoacă.

Amintim că Silvia Radu a fost numită ieri în funcția de primar general interimar al Chișinăului de Nistor Grozavu, care va continua să fie viceprimar al Capitalei alături de Ruslan Codreanu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente