18:37:29 19.04.2024
Stiri

Chirtoacă, DERANJAT că Silvia Radu i-a „ARUNCAT lucrurile” din biroul său: „Înțeleg că vreți să-i „cumpărați” pe locuitorii Chișinăului cu faptul că „va curge lapte și miere”

Politică 07.11.2017 15:57 Vizualizări1970 Autor: Ziarul National
Chirtoacă, DERANJAT că Silvia Radu i-a „ARUNCAT lucrurile” din biroul său: „Înțeleg că vreți să-i „cumpărați” pe locuitorii Chișinăului cu faptul că „va curge lapte și miere”


La o zi după numirea în funcție a primarului general interimar, Silvia Radu, edilul suspendat al capitalei, Dorin Chirtoacă, a prezentat punctul său de vedere față de cele întâmplate. Acesta consideră că e vorba de „butaforie la Primărie și lipsă de legitimitate”.

„Primăria nu are legitimitate. Democrația locală nu mai există. Instituțiile europene sunt sfidate, restul este calcat în picioare. În Primărie erau destule birouri libere de viceprimar, trei birouri din totalul de patru. Chiar de ar fi intrat în acelea, oricum mai rămânea unul liber, pe lângă cel al subsemnatului. De ce demonstrativ trebuiau aruncate lucrurile afară? Semnal pentru subalterni, pentru justiție, pentru societate? Preluarea puterii? Bine, dar unde e legea, Constituția, unde e mandatul din partea cetățenilor?”, s-a întrebat Chirtoacă.

Chirtoacă spune că a analizat cele întâmplate. „Asta mai ales că s-a invocat că am nimerit în „capcană” și că ceea ce avut loc s-a făcut pe baza Legii cu privire la statutul municipiului Chișinău, promovată de Partidul Liberal. Nu este așa, nicio lege nu permite ceea ce s-a făcut. Congresul Puterilor Locale si Regionale al Consiliului Europei, prin Rezoluția sa din 19 octombrie 2017, a spus clar că art. 3 al Cartei Europene al Autonomiei Locale este încălcat, cităm: „primarul Chișinăului a fost înlocuit de o persoană neautorizată”, fiind vorba despre viceprimar, întrucât exercita interimatul propriei funcții, având mandatul expirat încă din 2011. Cu atât mai mult, un viceprimar, fiind interimar la propria funcție, deținând în mod ilegal și interimatul funcției de primar, nu putea propune alți viceprimari. Este o dublă ilegalitate”, spune sursa citată.

Astfel, în opinia primarului suspendat, Primăria nu are legitimate la ora actuală, iar „numirile în funcție, rocadele, instalarea în birouri sunt ilegale și nule”.

„Înțeleg că vreți să-i „cumpărați” pe locuitorii Chișinăului cu faptul că „va curge lapte și miere” din orașul pe care l-ați sabotat în totalitate până acum, dar nu cred că vă vor accepta și vă vor aprecia. Oamenii, în primul rând, vor să fie respectați, să le fie respectat votul exprimat, drepturile și abia apoi toate celelalte. Putea fi oricine primar, nu doar subsemnatul, regula oricum rămâne. Pe vremea URSS tot așa se încerca, de sus în jos, să fie dictate toate, dar s-a ajuns unde s-a ajuns. Drapelului Chișinăului nu-i stătea bine lângă cele ale R. Moldova și Europei, trebuia neapărat tras într-o parte, mai aproape? Sau este simbolic cum ați tras drapelul de la locul său, așa vreți să trageți și orașul?”, a mai spus Chirtoacă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md