Problema școlilor românești din Transnistria, abordată de Titus Corlățean în cadrul APCE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Senatorul Titus Corlățean a avut o intervenție în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei în cadrul căreia a formulat o interpelare parlamentară adresată Secretarului general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, referitor la cazul Catan și alții împotriva Republicii Moldova și Federației Ruse.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de Biroul de presă al Senatului, parlamentarul român s-a referit la acest caz în care Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat în 2012 Federația Rusă pentru încălcarea dreptului la educație (articolul 2 al Protocolului nr. 1 la Convenția Europeană a Drepturilor Omului) al copiilor în cadrul școlilor de grafie latină, care folosesc limba română, din Transnistria, Republica Moldova. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a reiterat, în acest context, concluziile dintr-o hotărâre a sa anterioară, potrivit cărora Federația Rusă exercită un control efectiv asupra Transnistriei, regiune aparținând de iure teritoriului suveran al Republicii Moldova, comunică Agerpres.

În acest context, senatorul Titus Corlățean a întrebat care sunt măsurile legale și politice pe care Secretarul general al Consiliului Europei și Comitetul Miniștrilor al Consiliului Europei le au în vedere pentru a asigura executarea efectivă de către autoritățile de la Moscova a hotărârii Curții.

Potrivit sursei citate, în răspunsul său, Secretarul general al Organizației a subliniat că această chestiune este de competența Comitetului Miniștrilor, căruia îi aparține responsabilitatea colectivă pentru asigura respectarea și executarea hotărârilor Curții, iar discuțiile pe acest caz au început deja și sunt în plină desfășurare. Acesta a mai adăugat că există o serie de hotărâri care nu au fost încă executate de către statele condamnate, însă acestea trebuie să-și exprime intenția clară și voința în acest sens, întrucât este o obligație care izvorăște din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și constituie totodată o răspundere colectivă pentru cele 47 de state membre care sunt reprezentate în cadrul Comitetului Miniștrilor.

Aspecte legate de executarea hotărârii CEDO în cauza Catan și alții împotriva Republicii Moldova și Federației Ruse au fost abordate miercuri și în cadrul reuniunii Grupului Socialist din APCE, a precizat senatorul Titus Corlățean.

Menționăm că Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei se desfășoară în perioada 22-26 iunie la Strasbourg.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...