Oleg Efrim: După politică, nu mă mai tem de nimic // INTERVIU

Fostul Ministru al Justiției, Oleg Efrim, explică într-un interviu pentru agora.md cum trebuie să continue reforma justiție, cum e să treci din sectorul public în cel privat și de ce nu ar vrea să revină în politică.

Domnule Efrim, ca ex-ministru al Justiţiei, cum vedeţi lupta cu corupţia şi de ce încă nu avem condamnaţi pentru corupţie la nivel înalt în Moldova?

Ministerului Justiţiei i-a revenit rolul de a promova Strategia de reformare a sectorului justiţiei. Am elaborat şi promovat amplul pachet anticorupţie, necesar pentru instituţiile specializate, cum ar fi Procuratura, CNA şi sistemul judecătoresc.

La moment, instituțiile responsabile au la dispoziție tot ce este necesar pentru a instrumenta dosare de corupție la nivel înalt. Este important să fie create niște precedente cu impact major pentru societate. După gratii trebuie să se regăsească toți cei care merită să fie acolo, fie că vorbim despre un demnitar sau despre un simplu funcționar. Ceva timp în urmă, pentru prima dată în istoria țării noastre, au fost pronunţate primele condamnări penale ale judecătorilor prinși în flagrant pentru fapte de corupție. De fapt, s-au întâmplat lucruri importante în justiție, care pun începutul schimbării sentimentului de imunitate, dar și de impunitate a judecătorilor în faţa legii.

Strategia de reformă a justiţiei este cea mai discutată în Moldova. S-au investit mulţi bani. Aşteptările populaţiei sunt foarte mari. Ce ar trebui să se întâmple pentru ca rezultatele să apară mai repede?
Am tot spus că reforma în justiție nu este o sarcină simplă și Republica Moldova nu este o excepție. E nevoie de mult timp pentru a vedea acele rezultate palpabile. Totodată, în continuare este necesară sincronizarea eforturilor comune, începând de la clasa politică și finalizând cu funcționarii din instituțiile de resort responsabile. În nici o țară acest proces nu a fost unul rapid, ieftin și confortabil.

După o activitate de 5 ani la Ministerul Justiţiei, aţi revenit la avocatură, adică în sectorul privat. Care este diferenţa? Ce bune practici aţi luat din activitatea de funcţionar public în cea de avocat?

Munca, indiferent unde o prestezi, în sectorul public sau în cel privat, trebuie să fie făcută la cel mai înalt nivel și cu dăruire de sine. Domeniul public presupune că ești mereu sub lupa ochiului public și trebuie să fii perfect, să ai un comportament impecabil. Acest lucru presupune o responsabilitate foarte mare.

Acelaşi comportament impecabil trebuie să-l ai şi ca avocat. În sectorul privat ești mai independent, iar atingerea rezultatelor nu depinde de majoritatea parlamentară sau de înțelegerile coaliției. Totul depinde, în mare parte, de diligența ta ca profesionist și de alți factori de decizie imparțiali. Serviciul public este un profesor dur, care nu-ţi trece cu vederea nici cea mai mică ezitare, din cauză că eşti în permanenţă expus opiniei publice. Nu în zadar se spune că omul care a trecut prin politică, nu se mai teme de nimic.

Înainte de a fi Ministru, aţi predat timp de 14 ani Dreptul civil la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova. Cum e să întâlniţi în instanţă, la proces, avocaţi care sunt foşti studenţi de-ai dvs.?
Participând la educarea unei generații de juriști, lași amprente în dezvoltarea lor profesională. Este mai degrabă un hobby, pe care îl practic cu cea mai mare plăcere. Când întâlnesc foşti studenţi de-ai mei în instanţele de judecată, îmi este interesant să urmăresc cum au crescut. Şi dacă am un concurent puternic în față, plăcerea este dublă. Te simți, în primul rând, mândru că ai lăsat ceva în calificarea acestora, iar în al doilea rând, este un examen și pentru mine.

Pe lângă faptul că activitateadidactică îmi oferă plăcerea de a mă afla printre cei tineri, cu viziuni noi, îmi oferă și posibilitatea de a-i observa pe cei mai buni și de a le propune, ulterior, să facă parte din echipă.

Reuşita unei afaceri depinde în mare măsură de echipă. Aţi creat şi menţinut o echipă bună la minister, iar acum creaţi una la biroul de avocaţi ERA. Care sunt criteriile după care alegeţi oamenii şi ce calităţi căutaţi la cei care îşi doresc să lucreze alături de dvs.?

În viaţă, ca şi în activitatea profesională, este foarte important să-ţi alegi cu grijă echipa. Cred că din acest punct de vedere am reuşit să adun şi să motivez oameni cu valoare. Oamenii sunt investiția de bază în orice activitate. Aceștia trebuie să fie calificați și să gândească „out of the box” – adică diferit și creativ. Este important ca fiecare să fie special în felul său, pentru a ne completa abilitățile. Suntem cu toții diferiți, trebuie să observi prin ce este special un om. Sigur, o condiție de bază este și reacția adecvată la stres și cum ei administrează asemenea situații.În profesia noastră este foarte important să fii deschis spre noi abordări și să nu-ți fie frică de ele. Mă bucur că în cadrul Biroului Asociat de avocaţi, pe care l-am deschis recent împreună cu avocatul Vlad Roşca, am reuşit să creăm o adevărată echipă de specialiști buni.

Avem în Moldova mii de jurişti. De ce aţi ales să vă asociaţi anume cu Vlad Roşca?

Cu Vlad ne cunoaştem de mult timp. Colaborarea a început cu 10 ani în urmă, când ambii eram în avocatură şi reprezentam acelaşi client. Şi de atunci am înţeles că facem o echipă bună şi că putem să ne sincronizăm eforturile pentru a atinge un obiectiv comun. Aşa a apărut Biroul asociat de avocaţi Efrim, Roşca şi Asociaţii (ERA).

Vlad Roşca este un avocat care posedă toate calitățile pentru a excela în domeniu. Este responsabil și este un lider în negocieri, ceea ce i-a asigurat nu doar notorietatea, ci și flexibilitatea de a reacționa prompt la situații neprevăzute. Vlad este specializat mai mult pe domeniul public, aşa-zisul drept penal sau penal-comercial. Eu sunt specializat pe litigii civile şi consultanţă.

Am constatat că suntem pregătiţisă deschidem un Birou Asociat de avocaţi. Am decis să formalizăm asocierea nu doar pe hârtie, cum o fac mulți, dar să avem și o abordare de echipă.

În cazul în care ar exista o astfel de propunere, aţi reveni în politică, în sectorul public?

Sectorul public îţi oferă multe posibilităţi de a schimba lucrurile în ţară, dar nu cred că aş reveni în acest domeniu. Odată cu crearea Biroului de avocaţi, mi-am asumat şi anumite responsabilităţi faţă de echipa mea, față de clienții noștri și față de mine însumi, căciavocatura îmi aduce o plăcere deosebită. Este o formă de pasiune profesională la care am revenit și unde mă simt bine. Cred că acesta și este secretul unei vieți profesionale fericite.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.