Acordul nuclear iranian: John Kerry cere Congresului SUA să evite ,,o greșeală istorică”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul șef al diplomației americane, John Kerry, a cerut luni Congresului SUA să evite ,,o greșeală uriașă și istorică” prin ,,distrugerea” acordului nuclear iranian la negocierea căruia a participat și fostul secretar de stat american, relatează AFP.

Președintele american Donald Trump a anunțat pe 13 octombrie că nu ,,certifică” respectarea de către Iran a acordului încheiat în 2015 cu marile puteri și a anunțat o strategie americană mai dură față de Teheran. Trump a acordat Congresului 60 de zile pentru a decide eventuala reintroducere a sancțiunilor împotriva Iranului, sancțiuni ridicate în urma acordului în schimbul renunțării de către Teheran la ambițiile sale nucleare.

El a ordonat Congresului să ia măsuri acolo unde există ,,lacune grave” în text și a amenințat cu retragerea SUA din acord dacă solicitările sale nu vor fi îndeplinite.

John Kerry, care a rostit un discurs la Chatham House din Londra, a criticat decizia de implicare a Congresului.

,,Cum poate Congresul american, care nu a participat la negocieri și nu a fost certificat să ia parte la negocieri, aranja un text care să funcționeze, mă depășește”, a spus John Kerry.

,,Criticând într-o manieră regretabilă acest acord, președintele Trump a poluat dezbaterea, și orice va face Congresul, va fi interpretat drept un efort de a distruge acest text trecând prin ușa de serviciu”, a adăugat el.

Kerry a estimat că modificarea unilaterală a acordului de către Congres va reprezenta un ,,mare pericol”, reducând spațiul de manevră al Iranului și ,,creând o spirală negativă care devine extrem de periculoasă”.

,,Distrugând un acord care împiedică o țară să-și continue programul nuclear ar fi o greșeală uriașă și istorică”, a insistat John Kerry.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...