De fapt Renato, la fel ca în cadrul alegerilor din 30 noiembrie, când a servit pe post de sperietoare perfectă pentru Plahotniuc şi Filat, îndeplineşte acum exact acelaşi rol pentru Chirtoacă.

Dacă ne amintim bine, în cadrul alegerilor din 30 noiembrie, calul pe care s-a bătut cel mai mult de către instrumentele propagandistice ale PLDM-ului şi PD-ului a fost tocmai Renato Usatîi. Electoratul de dreapta, aşa-zis proeuropean, a fost înspăimântat pe tot parcursul campaniei electorale şi chiar înaintea ei cu „pericolul Usatîi”, un „agent al structurilor mafiote ruseşti”, care a fost trimis la Chişinău pentru a „deturna” fantasmagoricul parcurs european al unei Moldove conduse de Plahotniuc.

Atât de mult s-a bătut în acest Usatîi că la un moment dat, dintr-un anonim veritabil, un aventurier de cacealma, el a fost transformat într-un „politician de perspectivă”.

Iată că în turul doi al campaniei electorale pentru primăria Chişinău, deşi ar trebui să-şi caute cu totul de alte treburi, fiind deja primar de Bălţi, Usatîi se implică excesiv de mult într-o competiţie care, în mod normal, ar trebui să-l privească mult mai puţin.

Socialiştii au adoptat o altă strategie

Socialiştii lui Dodon şi Greceanîi au înţeles că nu au nicio şansă să pună mâna pe Primăria Chişinău folosindu-se de strategia din campania premergătoare primului tur de scrutin. PSRM-ul a conştientizat că şansele Zinaidei Greceanîi de a obţine funcţia de primar scad proporţional cu abordarea subiectelor ce ţin de Rusia, Uniunea Vamală şi alte lucruri care ar putea mobiliza electoratul de dreapta din capitală, care predomină şi este profund proeuropean şi antirus.

În schimb, socialiştii au început s-o dea pe nereuşitele lui Chirtoacă din perioada mandatelor, pe corupţia din primărie, chiar pe faptul că Greceanîi n-ar fi deloc antieuropeană şi că ea ar fi semnat, în perioada în care era prim-ministru, unele proiecte cu partenerii europeni de dezvoltare, de care beneficiază astăzi Chişinăul.

Practic din campania Zinaidei Greceanîi a dispărut orice fel de tendinţă prorusă şi chiar Igor Dodon, cel care trezeşte o repulsie deosebită în rândurile electoratului de dreapta. Cu excepţia zilei de luni, imediat după alegeri, Dodon a evitat să se mai afişeze alături de Greceanîi şi chiar a apărut mult mai puţin public.

Cei care stau în spatele campaniei Zinaidei Greceanîi au înţeles că aceasta poate să ajungă primar doar dacă electoratul de dreapta, în mare parte lehămetuit de Dorin Chirtoacă, nu va fi suficient de motivat să participe la turul 2.

Usatîi în Piaţa Roşie, Chirtoacă în Piaţa Marii Adunări Naţionale

Iar electoratul de dreapta din capitală, iar aici mă refer în primul rând la votanţii lui Oazu Nantoi, Serafim Urechean, Oleg Brega, precum şi la cei care nu au participat la alegeri în turul 1, poate fi motivat să meargă duminică la urnele de vot doar dacă va fi suficient de speriat de „putinism”, „tancurile Moscovei” şi „pericolul rusesc”,

Şi dacă aici socialiştii au înţeles că e un punct sensibil, pe care trebuie să-l evite pe cât posibil, a apărut Renato Usatîi. Chiar a doua zi după alegerile din 14 iunie, Usatîi a ieşit într-o conferinţă de presă în care a vorbit despre „demonicul Chirtoacă” şi necesitatea de a o vota pe „Baba Zina”, care e „de-a noastră”, adică de-a ruşilor.

Apoi, la câteva zile, Renato fuge la Moscova şi direct din Piaţa Roşie lansează un atac virulent la adresa lui Chirtoacă, căruia i-a promis ca-i face şi un mausoleu după ce pierde alegerile.

Un atac care i-a venit ca o mănuşă lui Chirtoacă. Pentru că acesta imediat a venit în PMAN, s-a postat în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare şi a vorbit despre „Putin”, „FSB” şi „Moldova nu-i a noastră, dar a copiilor, copiilor…”.

Cum mai bine să motivezi electoratul profund antirus de la Chişinău, dar la fel de profund nemulţumit de felul în care a condus Chirtoacă primăria în ultimii 8 ani, decât a te duce la Moscova şi a-i transmite mesaje electorale acestuia, chiar de lângă mausoleul lui Lenin?

Şi de parcă nu a fost de ajuns, Usatîi a mers luni la un post de televiziune, de unde din nou a lansat un adevărat tir la adresa lui Chirtoacă, unul din nou extrem de populist şi care nu face decât să mobilizeze electoratul în favoarea candidatului PL.

De ce o victorie a lui Chirtoacă l-ar favoriza pe Usatîi

Poate, pentru unii, la prima vedere, strategia lui Usatîi ar părea de neînţeles. Totuşi, ea este una perfect explicabilă, din mai multe puncte de vedere.

În primul rând Usatîi nu poate să-i ierte lui Dodon faptul că a profitat de excluderea sa din alegerile parlamentare de anul trecut. Practic jumătate din voturile acumulate de Dodon la alegerile de atunci ar fi mers, în mod normal, la Usatîi.

Totodată, noul primar de Bălţi devine un lider veritabil al nordului. El deja şi-a acontat Bălţiul, plus două raioane strategice din apropiere capitalei nordului – Drochia şi Râşcani -, acolo unde din primul tur oamenii săi au devenit primari. Există şanse foarte mari ca la Donduşeni, Edineţ, Făleşti, Floreşti, Glodeni, Şoldăneşti şi Soroca, în turul doi să câştige tot oamenii lui Usatîi.

Dacă în cel puţin jumătate din aceste raioane oamenii lui Renato vor câştiga, atunci el va controla fără probleme toată zona de nord a ţării, acolo de unde au provenit şi o mare parte din voturile socialiştilor în cadrul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie.

Dacă socialiştii vor pierde alegerile şi în Chişinău, atunci conul de umbră în care vor intra va fi unul şi mai accentuat, iar de acest lucru nu va profita decât Usatîi, omul care e în luptă directă pentru acest segment de electorat.

În al treilea rând, acţiunile lui Usatîi, de a-l ataca într-un mod incalificabil pe Chirtoacă, de la Moscova, seamănă izbitor cu strategia sa din alegerile din toamna trecută. Una care până la urmă i-a favorizat pe Plahotniuc şi Filat.

Că o face conştient sau nu, dar personal mă îndoiesc că Usatîi ar fi un tip inconştient, acţiunile noului primar de Bălţi îl favorizează clar pe Chirtoacă şi-l defavorizează pe cel care, declarativ, ar trebui să-i fie partener de coaliţie.

Până la urma, aşa-zisa stângă din politica moldovenească e cam la fel de fragmentată ca aşa-numita dreaptă. Iar interesele personale, cel puţin în acest caz, par să prevaleze până şi în faţa indicaţiilor de la Moscova,  locul de unde sunt dirijaţi atât Dodon cât şi Usatîi, doi indivizi care se urăsc cel puţin la fel de mult ca şi Plahotniuc şi Filat.

Alex Cozer