Ministrul mediului din Mexic, Rafael Pacchiano, care a anunţat sâmbătă entuziast capturarea animalului, a scris ulterior pe Twitter că există "complicaţii", apoi a fost nevoit să confirme decesul cetaceului.

Guvernul mexican a lansat, în luna aprilie, un plan de salvare a marsuinilor, consideraţi cele mai mici cetacee din lume (1,5 metri), a căror populaţie a fost decimată de năvoade în ultimii ani.

Contrabandiştii folosesc aceste năvoade pentru a pescui ilegal totoaba, o specie de peşte aflată la rândul ei în pericol de dispariţie, însă foarte apreciată în China pentru presupusele sale virtuţi medicinale şi estetice. Vezica acestui peşte valorează mai multe zeci de mii de dolari în Asia, potrivit autorităţilor americane.

Planul guvernului mexican prevede în principal capturarea exemplarelor de marsuin în vedere instalării lor într-o zonă închisă a golfului, unde s-ar putea reproduce.

O analiză acustică efectuată în urmă cu un an a indicat că în Pacific au rămas doar circa 30 de exemplare de marsuin.

Un studiu anterior realizat în perioada septembrie-decembrie 2015 a indicat prezenţa a 60 de marsuini în apele Golfului California, faţă de o sută în 2014 şi dublu în 2012.

Cauza decesului marsuinului capturat nu este în prezent cunoscută, fiind deschisă o anchetă.