Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Candidații la concursul pentru funcția…

Candidații la concursul pentru funcția de vicepreședinte al ANI au susținut proba de interviu. Ce punctaj au obținut

Comisia pentru proba de interviu din cadrul Consiliului de Integritate a audiat cei doi candidați la funcția de vicepreședinte al ANI. Fiind sumate punctele acordate de membrii Comisiei a fost constatată următoarea situație: candidatul Lilian Chișca a acumulat 24,09 puncte și Francisco Talmaci a acumulat 27,60 puncte.

Potrivit prevederilor Regulamentului privind modul de organizare și desfășurare a concursului pentru suplinirea funcțiilor de președinte și vicepreședinte ai Autorității Naționale de Integritate, urmează ca membrii Comisiei date să sumeze rezultatele de la ambele probe acumulate de candidați – urmare a probei scrise și celei de interviu.

Potrivit prevederilor normei legale, candidații care au promovat proba scrisă, au fost admiși la interviu și l-au susținut, în termen de 5 zile de la data la care a expirat termenul de soluționare a contestațiilor sau a anunțării rezultatelor interviului, sunt testați la poligraf. În acest sens, Consiliul încheie un acord de organizare a susținerii probei la poligraf cu un operator autorizat al testului de poligraf.

La proba scrisă, care s-a desfășurat la 30 octombrie, Lilian Chișcă a acumulat 22,25 de puncte, pe când Francisco Talmaci, șef-interimar al Direcției sinteză, asistență juridică și control al Inspecției Financiare de la Ministerul Finanțelor, a obținut din partea Consiliului de Integritate 21,35 de puncte.

Lilian Chișcă și-a anunțat inițial și intenția de a candida la funcția de președinte al ANI, dar și-a retras dosarul cu câteva zile înainte de demararea probelor. Lilian Chişcă e jurist de profesie şi are 36 de ani. Cariera sa profesională este strâns legată de instituţiile de stat. În mai 2014, Chişcă a fost numit şef al Direcţiei control al veniturilor şi proprietăţilor a CNI după ce, anterior, a fost consultant în cadrul aceleiaşi direcţii. Până a se angaja la CNI, Chişcă a activat în calitate de inspector superior la CNA, iar anterior a fost consultant în cadrul Camerei de Licenţiere din Moldova.

Cel de-al doilea candidat, Francisco Talmaci, s-a înscris în competiție după ce ANI a anunțat concurs repetat pentru postul de vicepreședinte.

Francisco Talmaci a fost numit șef adjunct al Secției analitice a CNA în decembrie 2012. Din august 2014 acesta ocupă funcția de șef de direcție, iar din iunie 2016 – șef al direcției generale analitică a CNA. La sfârșitul anului trecut, la 24 decembrie 2016, Francisco Talmaci a fost numit specialist principal al Direcției sinteză, asistență juridică și control al Inspecției Financiare a Ministerului Finanțelor.

Concursul pentru ocuparea funcției de președinte al ANI a eșuat.  Consiliul de Integritate al ANI nu a putut alege un președinte, deși a anunțat un concurs în acest sens cu aproape un an în urmă. La începutul lunii octombrie, doi candidați înregistrați în cursă, Victor Strătilă și Teodor Cârnaț au fost anunțați că nu au trecut testul de poligraful, astfel că s-a anunțat un nou concurs pentru șefia ANI.