Uniunea Europeană aduce căldură și confort termic copiilor de la grădiniţa „Lăstărel” din oraşul Făleşti

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cei 140 de copii de la grădinița „Lăstărel” din orașul Fălești vor beneficia de apă caldă și căldură de astăzi, datorită investiţiilor Uniunii Europene. O nouă centrală termică a fost instalată care funcționează mult mai uşor şi comod pentru a încălzi toată suprafaţa grădiniţei.

Noul sezon de încălzire începe cu dreptul pentru grădinița „Lăstărel” din orașul Fălești care a reuşit să schimbe vechiul sistem de încălzire pe cărbune și să instaleze o nouă centrală termică, care funcționează pe baza energiei locală și ecologică. Centrala are o capacitate de circa 200 KW și încălzește peste 1300 de metri pătrați.

„Nu aveam suficienți bani pentru a încălzi grădinița toată ziua și foloseam vechea centrală doar jumătate de zi. Diferența de temperatură se simțea la primele ore ale dimineții până se încălzeau pereții. Acum încălzim întreaga grădiniță 24 din 24 de ore. În plus, apreciem faptul că grădiniţa are acces la energie curată și avem siguranţa că nu vor fi întrerupte livrările de biocombustibil, dar și că odată vom avea prețuri din ce în ce mai competitive la biocombustibil”, spune directoarea grădiniţei, Lilia Navroţchi.

Grădinița „Lăstărel” este prima din cele șase grădinițe din orașul Fălești care a renunțat la încălzirea cu surse fosile și a trecut la energia din resurse regenerabile.

Pentru instalarea sistemului termic pe biomasă şi a colectoarelor solare, Proiectul Energie și Biomasă a alocat 65.667 de euro din fonduri europene, comunitatea a investit 307.000 de lei, fonduri ale APL, dintre care 12.000 de lei este contribuţia părinţilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...