/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone și reuniune NATO-Ucraina. Zelenski confirmă: Kievul a lovit un aerodrom în Crimeea

/VIDEO/ #ParadisePapers: O nouă scurgere de documente din paradisurile fiscale. Apple, Nike, Uber - în lista beneficiarilor

missing
05 noiembrie 2017, ora 22:19

#ParadisePapers conține fișiere din arhivele a două companii ce se ocupă cu servicii pentru afaceri de tip offshore în insulele Bermuda, respectiv Singapore, precum și documente din 19 registre ale companiilor din jurisdicții ce deservesc economia subterană a lumii. Arhiva a fost obținută de ziarul german Süddeutsche Zeitung.

Peste 13 milioane de documente demască legături dintre Rusia și miliardari din anturajul președintelui american Donald Trump, afacerile secrete ale apropiaților primului ministru Canadian, Justin Trudeau, interesele offshore ale reginei Angliei, dar și ale altor peste 120 politicieni din întreaga lume.

Documentele arată cât de conectat e sistemul financiar offshore în politică dar și în lumea corporațiilor gigant. Printre acestea Apple, Nike, Uber, dar și alte companii globale care încearcă să evite plata taxelor prin tot felul de artificii.

Una dintre rețelele offshore duce către secretarul american pentru comerț, miliardarul Wilbur Ross. Începând cu 2014, o companie de transport naval la care este acționar a obținut venituri de peste 68 de milioane de dolari de la un gigant energetic controlat de ginerele lui Vladimir Putin.

Cel puțin 12 consilieri, membri de cabinet și finanțatori importanți ai lui Donald Trump apar în documentele secrete.

Industria offshore îi sărăcește pe săraci spune Brooke Harrington, profesoară la Copenhagen Business School și autoare a unor cărți pe tema distribuirii bogăției: “Există un grup mic de oameni care nu se supune acelorași legi ca noi toți ceilalți. (…) Aceștia își trăiesc visul și se bucură de beneficii fără a respecta constrângerile.”

Cele mai multe dezvăluiri provin din arhiva casei de avocatură Appleby și a unui furnizor de servicii offshore numit Estera. Cele două afaceri au funcționat împreună până în 2016, când Estera a devenit independentă.

Cel puțin 31 de mii de indivizi menționați în baza de date a Appleby sunt din Statele Unite ale Americii. Pe următoarele locuri, ca număr total de clienți, se situează Marea Britanie, China și Canada.

Pe lângă dezvăluirile cu privire la politicieni și corporații, documentele conțin detalii despre averile celebrităților.

Acestea includ yachtul și submarinele co-fondatorului Microsoft, Paul Allen, investițiile fondatorului eBay, Pierre Omidyar, sau acțiunile Madonei într-o companie de produse medicale.

Bono, solistul trupei U2, pe numele său adevărat Paul Hewson, deține, de asemenea, acțiuni într-o companie înregistrată în Malta, care a investit într-un centru comercial din Lituania.

Când Appleby nu servește interesele unor magnați, oferă consultanță corporațiilor care doresc să plătească taxe cât mai mici în țările în care fac afaceri. Appleby nu este un consultant fiscal, dar schemele sale financiare pentru reducerea taxelor sunt aplicate de companii din întreaga lume.

Printre ele se numără una din cele mai profitabile corporații americane, Apple Inc. După ce Senatul american a ajuns la concluzia că gigantul IT a evitat taxe în valoare de zeci de miliarde de dolari, exportându-și profiturile în subsidiarele sale din Irlanda, Apple Inc. a căutat un nou adăpost pentru taxe în Europa și Caraibi.

Într-un schimb de e-mail-uri cu Appleby, avocații Apple au dorit să știe dacă o posibila mutare în alte paradisuri fiscale i-ar permite subsidiarei din Irlanda să desfășoare activități de management fără a fi supusă taxării în aceste jurisdicții.

Apple a refuzat să comenteze detalii despre acestă reorganizare, dar a declarat ICIJ că a înștiințat autoritățile despre noua structură și că acesta nu reduce taxele pe care trebuie să le plătească.

Glencore, una dintre cele mai mari case de comerț din lume, a fost un alt client de top al Appleby.

Aceasta desfășoară activități și în România. Documente confidențiale arată, de pildă, dedesubturile complexe ale unei afaceri ce a presupus construcția a două vapoare în șantierul naval Constanța.

Citește versiunea completă a materialului AICI.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram