Lupta cu insomnia începe din farfurie: Berea ne ajută să dormim mai bine

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Iritabilitatea, oboseala, scăderea capacităţii de muncă sunt doar câteva dintre efectele insomniei, care, în timp, se pot acutiza şi determină afecţiuni grave. Astfel, absenţa somnului sau, cel puţin, a unui somn odihnitor, nu trebuie tratată superficial, atenționează specialiștii şi le recomandă celor care se confruntă cu insomnia să își schimbe urgent modul de viață. Iar primul pas trebuie făcut chiar din farfurie, în sensul că trebuie eliminate anumite elemente care provoacă insomnie şi incluse în alimentaţie cele care ne ajuta să dormim mai bine.

Nutriționiștii au întocmit o listă cu băuturi și alimente care joacă un rol important în menținerea și creșterea calității somnului. Berea, consumată în cantități moderate, ceaiul de levănțică, lintea și semințele de susan fac parte din categoria alimentelor-aliat în combaterea lipsei somnului.

Carența de triptofan din alimentație, un aminoacid indispensabil care nu poate fi sintetizat de organism, ci trebuie introdus prin dietă, afectează nivelul de melatonină și serotonină, unul dintre efecte fiind și insomnia. Consumată cu moderație, berea poate fi de ajutor în combaterea acestei afecțiuni, datorită conținutului redus de alcool și hameiului, sursă pentru acizii lupulonic şi humulonic care au acţiune soporifică.

„Un pahar de bere înainte de culcare poate ajuta la relaxarea vaselor de sânge, ceea ce induce somnul. Prin relaxarea vaselor de sânge presiunea arterială scade, ritmul cardiac devine mai lent, iar starea generală a organismului se îmbunătățește” spun cercetătorii.

Specialiștii în nutriție atenționează asupra faptului că secretul obținerii efectelor benefice ale berii asupra organismului constă în moderație. De aceea, consumul recomandat de bere în cazul femeilor este de 330 ml și de 660 ml în cazul bărbaților.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...