Liderul catalan Carles Puigdemont s-a predat poliţiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Liderul catalan destituit Carles Puigdemont s-a predat poliţiei belgiene, a anunţat duminică postul public de radio VRT, care citează surse, informează Reuters. Informaţia este publicată şi de agenţia de presă spaniolă EFE, care citează surse apropiate speţei. EFE menţionează că Puigdemont a venit însoţit de avocatul său.

Procurorii belgieni, care au primit un mandat european de arestare din partea Spaniei pe numele lui Puigdemont şi a patru foşti oficiali catalani, va informa presa în legătură cu acest caz la ora 13:00 GMT.

Puigdemont şi alţi patru foşti miniştri catalani sunt vizaţi de justiţia spaniolă pentru cinci infracţiuni, printre care rebeliune, utilizare necorespunzătoare a fondurilor publice şi insubordonare în legătură cu rolul lor în declaraţia unilaterală de independenţă adoptată de parlamentul catalan la 27 octombrie. La o zi după vot, guvernul spaniol a recurs la prerogative constituţionale excepţionale pentru a-i destitui pe liderii catalani şi a dizolva parlamentul regiunii. Noi alegeri regionale sunt prevăzute la 21 decembrie, conform Agerpres.

Nouă membri ai fostului guvern al Cataloniei au acceptat să se prezinte în faţa unui tribunal din Madrid. Judecătoarea Curţii Naţionale a Spaniei, Carmen Lamela, a ordonat arestarea lor preventivă, cu excepţia unuia singur, eliberat pe o cauţiune de 50.000 de euro.

În plus, liderul catalan destituit, urmărit de justiția din Spania, care intenționează să obțină extrădarea acestuia din Belgia, va fi cap de listă la partidul său, la alegerile regionale anticipate care ar urma să aibă loc în Catalonia la 21 decembrie, a anunțat formațiunea sa, Partidul Democrat European Catalan (PDeCat), informează duminică AFP.

,,Vrem ca președintele Puigdemont să fie cel care să conducă valul mareei electorale pe care o vom realiza în 21″ decembrie, a declarat purtătoarea de cuvânt al PDeCat, Marta Pascal, la încheierea unei reuniuni a acestui partid separatist catalan.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...