/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

/VIDEO/ „Tablou” îngrijorător! Câți din elevii moldoveni au consumat droguri, alcool, au fumat sau au gânduri suicidare

missing
03 noiembrie 2017, ora 19:18

Ancheta sociologică a fost realizată în cadrul programului „Tineri în Europa”, destinat prevenirii consumului de droguri. Au fost chestionați aproximativ 2700 de elevi, din 22 de școli din municipiul Chișinău. Rezultatele arată trist – consumul de alcool și droguri în rândul elevilor crește odată cu vârsta, iar „tabloul” social este la fel în toate cele 18 țări monitorizate.

Diferența nu este foarte semnificativă, ceea ce m-a mirat și pe mine foarte mult, pentru că tinerii peste tot sunt la fel. Părinții mai mult accent să pună pe familie și părinții să fie sancționați, atunci când copilul este surprins băut sau că fumează”, afirmă Svetlana Gorea, șefa centrului Psiho-socio-pedagogic, DGETS.

Potrivit sondajului, peste 450 de elevi au spus ca au fumat țigări pe parcursul vieții. De 40 de ori sau mai mult, au spus că au fumat aproximativ 300 de elevi, iar aproape 1500 au spus că nu au fumat niciodată. De asemenea, aproximativ 400 de elevi au spus că au consumat băuturi spirtoase în ultima lună odată sau de două ori; 18 elevi – de 40 de ori sau mai mult și 2092 au spus că nu au consumat alcool niciodată.

În ceea ce privește consumul de droguri, aproximativ 230 de elevi intervievați au spus că au consumat substanțe narcotice odată sau de două ori pe lună, iar peste 100 – de 40 de ori și mai mult. Mai grav – numărul elevilor care se gândesc la suicid este destul de mare. Aproape 600 de elevi s-au gândit să se sinucidă vreo data; 190 au încercat să-și pună capăt zilelor și peste 2000 din cei chestionați nu s-au gândit niciodată la așa ceva. Îngrijorate de aceste tendințe, autoritățile își propun să aplice mai multe măsuri de prevenire.

Planuri de acțiuni prin promovarea sănătății, diferite lecții, concursuri, anume cu acest contingent de copii, care sunt în zona de risc”, afirmă Iurie Cojocaru, șef secție, Centrul de Sănătate Publică.

Noi o să ne îndreptăm eforturile anume în acele domenii problematice, unde persistă probleme la nivelul consumului de droguri”, Gheorghe Cavcaliuc, șef-adjunct, IGP.

România, care face parte din programul respectiv din 2007, a ajutat ca acest sondaj să fie organizat și în Republica Moldova.

Bucureștiul a asigurat formarea echipelor de aici. Echipele de aici au preluat metodologia și au făcut întrebări extraordinare”, explică Emanuel Sîrbu, coordonator „Tineri în Europa-București”.

Programul „Tineri în Europa” a fost lansat pentru prima dată în Islanda, în 1998, și se bazează pe mecanismele de prevenire primară a utilizării substanțelor interzise. Datorită acestui proiect, consumul de alcool și droguri în rândul tinerilor din Islanda este mult mai mic în raport cu alte țări cuprinse în proiect.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram