/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

ANSA: Cauza focarelor de pestă porcină din Palanca este carnea adusă din Ucraina

missing
03 noiembrie 2017, ora 13:10

Potrivit lui Gheorghe Gaberi, virusul a ajuns în ţară din cauza nerespectării de către cetățeni a restricțiilor impuse la importul cărnii și produselor din carne din Ucraina, unde sunt mai multe focare de pestă porcină. Directorul general ANSA spune că este regretabil faptul că oamenii nu conștientizează riscurile la care se supun atunci când decid să meargă în ţara vecină să cumpere carnea de porc, pentru că este mai ieftină. „Animalele infectate au fost nimicite. Focarele au izbucnit în gospodăriile unde disciplina privind respectarea cerințelor este ignorată”, a spus Gheorghe Gaberi.

Potrivit vicedirectorului ANSA, Vsevolod Stamati, la frontiera dintre Republica Moldova și Ucraina sunt aproape 30 de focare active de pestă porcină. În prezent, tuturor celor care trec vama dinspre Ucraina le sunt verificate bagajele, unitățile de transport, iar dacă se depistează produse din carne de porc, acestea sunt ridicate și nimicite prin ardere. „În ultimele 24 de ore, la vamă, 58 de kg de carne au fost ridicate de la cetățeni și nimicite prin ardere. De la începutul anului, în jur la 3580 de kg de carne au fost ridicate”, a spus Vsevolod Stamati.

Potrivit datelor ANSA, în satul Palanca sunt peste 300 de porci. În gospodăriile în care s-a confirmat virusul, au murit șapte porci, iar alți opt au fost arși. Vineri, 3 noiembrie, s-a anunțat despre un nou caz suspect de pestă porcină la Palanca, la patru porci.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram