/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Lacul din preajma mănăstirii Căpriana a fost curățat ecologic. Ambasada Franței a acoperit cheltuielile de circa 18 mii euro

03 noiembrie 2017, ora 10:40

La eveniment a participat viceministrul Mediului, Ion Apostol, Excelența Sa, Pascal Vagogne, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Franceze în Republica Moldova și reprezentanții autorităților publice locale.

„Mulțumim mult partenerilor pentru suportul oferit. Prin realizarea proiectului au fost soluționate mai multe probleme ce țin de mirosurile intense din localitate, mortalitatea peștilor și invazia algelor. Astfel de acțiuni sunt necesare practic în fiecare lac din localitățile țării pentru a reduce mortalitatea peștilor, în special în perioada de vară, și pentru a promova dezvoltarea pisciculturii”, a subliniat viceministrul Mediului, Ion Apostol, în cadrul evenimentului.

La rândul său, Ambasadorul Franței la Chișinău a vorbit despre frumusețea naturii din țara noastră, rolul omului în protecția mediului înconjurător, dar și importanța colaborării în vederea dezvoltării proiectelor de protecție a mediului.

„Curățarea lacului din preajma mănăstirii Căpriana este un proiect mic, dar ne dorim o colaborare eficientă pentru a dezvolta asemenea proiecte și în alte localități ale Republicii Moldova. Mă gândesc la orașul Chișinău, unde în fiecare parc este câte un lac”, a precizat Excelența Sa, Pascal Vagogne.

În cadrul proiectului au fost efectuate teste de laborator pentru a determina condițiile chimice și biologice ale lacului, iar rezultatele au demonstrat că lacul avea nivelul înalt de eutrofizare. Principalele cauze fiind mirosurile intense, mortalitatea peștilor și invazia algelor de tip cianobacterii.

Ulterior, pentru soluționarea problemelor a fost instalat un sistem de aerare ce pompează apa de la fundul lacului spre suprafață, îmbunătățind astfel, transparența ei, sporește accelerarea descompunerii materiei organice și reduce formarea nămolului, crește oxigenul în apă, evacuează gazele toxice și urât mirositoare, precum și stimulează viața biologică a lacului.

Costul total al lucrărilor a constituit circa 18 mii euro.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram