Preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, alături de membrul Biroului Permanent al formaţiunii Sergiu Litvinenco au condamnat lipsa de transparenţă a Comisiei pentru Constituirea Circumscripţiilor Electorale, spunând că nu au văzut nicio analiză în baza căreia au fost trasate liniile pe hartă.

Totodată, în opinia lui Litvinenco, membrii comisiei au dispersat intenţionat raioanele din centrul republicii, acolo unde cetăţenii votează, de obicei, forţele proeuropene.

Membrul PAS a mai spus că diaspora, căreia i-au fost repartizate doar trei circumscripţii din 51, a fost discriminată. Mai ales că societatea civilă a declarat anterior că moldovenii de peste hotare ar trebui să aibă cel puţin şase reprezentanţi în Parlament. Mai mult, votul unui concetăţean de-al nostru stabilit în Uniunea Europeană va avea o valoare de nouă ori mai mică în comparaţie cu opţiunea electorală a unui moldovean din Rusia şi de 15 ori mai mică decât a unui alegător din regiunea transnistreană. 

Maia Sandu mai spune că modul în care au fost croite circumscripţiile este o dovadă în plus că PD şi PSRM nu doresc un proces democratic şi vor să falsifice alegerile. Nici reprezentanţiii PD, nici cei ai PSRM nu au comentat deocamdată declaraţiile făcute de către liderii Partidului Acţiune şi Solidaritate.

În cadrul conferinţei de presă, preşedinta PAS a mai fost întrebată despre modul în care decurg negocierile cu Platforma Demnitate şi Adevăr privind constituirea unui bloc electoral.

Anterior, preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a declarat că şi de data aceasta se va reuşi performanţa din trecut, când PAS şi PPDA şi-au propus să-l împiedice pe Plahotniuc să ajungă să controleze ţara de pe poziţia unui nou Voronin.