Opt foşti membri ai Guvernului din Catalonia au fost arestaţi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un judecător spaniol a dispus joi plasarea în arest preventiv a fostului vicepremier catalan Oriol Junqueras și a șapte dintre miniștrii fostului executiv condus de Carles Puigdemont, acuzați de rebeliune, răzvrătire și deturnare de fonduri după autoproclamarea independenței Cataloniei de parlamentul acestei regiuni.

Printre aceștia se mai numără fostul ministru catalan de Interne, Joaquim Forn, fostul ministru al Afacerilor Externe din Catalonia, Raül Romeva, dar şi fostul ministru al Justiţiei din regiune, Carles Mundó.

Ei sunt acuzaţi de rebeliune, răzvrătire şi de utilizarea abuzivă a fondurilor publice.

Decizia de a-i aresta pe foştii lideri catalani a fost luată de Carmen Lamela, judecător al Curţii Supreme.

Procurorii au cerut ca pentru fostul ministru catalan al Mediului de Afaceri, Santi Vila, să fie stabilită o cauţiune în valoare de 50.000 de euro pentru ca acesta să rămână în libertate.

Ceilalți membri ai executivului catalan destituit ulterior de guvernul spaniol, respectiv fostul premier Carles Puigdemont și patru dintre miniștrii săi, au părăsit Spania.

Prin urmare, Parchetul spaniol a cerut joi emiterea unui mandat european de arestare pe numele lor și transmiterea acestuia către Belgia, țara unde Puigdemont a apărut marți la o conferință de presă afirmând că va rămâne deocamdată acolo pentru a nu ajunge să fie judecat în Spania de o justiție pe care el o consideră politizată.

Săptămâna trecută, Guvernul spaniol condus de Mariano Rajoy a suspendat autonomia regiunii catalane şi a preluat conducerea directă asupra regiunii, dizolvând Executivul catalan şi Parlamentul regional. Această mişcare a Guvernului spaniol a venit la câteva ore după ce Parlamentul catalan a adoptat o declaraţie de independenţă faţă de Spania.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...