/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ În ajutorul agricultorilor. „Hidrometeo” are site nou, cu avertizări ale calamități meteorologice

missing
02 noiembrie 2017, ora 18:51

„Meteoalarm este acel sistem de vigilență, care anume a fost perfectat prin acele hărți geografice da a plasa acele coduri de vigilență. Pentru luarea deciziilor corecte în cazul unor fenomene meteorologice stihiinice”, a menționat Violeta Bălan, prim-vicedirector al Serviciului Hidrometeorologic de Stat.

Înghețurile din acest an au compromis roada în proporție de…”, cam asta auzim în fiecare an, când, mai ales primăvara, dau înghețurile. Cei de la Ministerul Agriculturii și Hidrometeo consideră că, de astăzi, o astfel de situație va putea fi prevenită, iar consecințele nefaste pot fi cel putin reduse, doar printr-un click. Portalul, meteoalarm.eu lansat astăzi, cuprinde toate informațiile importante despre vremea rea din Europa. Culorile utilizate califică nivelul de pericol și impactul pe care l-ar putea avea. Astfel, fiecare țară este colorată conform nivelului de pericol, iar pictogramele indică tipul de fenomene meteorologice vizate. Totodată, noul site oferă Ministerului Agriculturii posibilitatea de a pregăti economia țării sau gospodăriile pentru a întreprinde măsuri de protecție împotriva fenomenelor meteo nefavorabile.

„Noi putem calcula direcția vântului, elementele meteorologice, să cunoaștem peste cât timp și la ce să ne așteptăm”, susține Ion Apostol, viceministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului.

Proiectul este realizat cu sprijinul Institutului Central de Meteorologie și Geodinamică din Austria (ZAMG) și dezvoltat de rețeaua Serviciilor Meteorologice europene- EUMETNET.

„Inițiativa de a implementa acest proiect a venit din partea Organizației Mondiale pentru Meteorologie. Moldova a văzut această oportunitate, a cooperat și, iată, am ajuns la implementarea acestei idei”, spune Michael Staudinger, director al Institutului Meteorologie din Austria.

Costul proiecului este de 200 de mii de euro.

„Hidrometeo” are site nou, cu avertizori de calamități.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram