Chirtoacă despre construcţia din spatele Catedralei: „Vor un palat Mitropolitan, nu o casă parohială pentru rugăciuni”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Primarul suspendat al Capitalei, Dorin Chirtoacă, se arată nemulţumit de decizia Consiliului Municipal Chişinău (CMC) privind construcția din spatele Catedralei. Acesta consideră că proiectul construcției casei parohiale este de dimensiune prea mare şi ar putea fi cheltuite milioane de lei. Acesta, propune ca să fie restaurată casa parohială care a existat mai demult, iar banii preconizați pentru construcţia nouă să fie investiţi în scopuri caritabile.

„38 de consilieri au votat în CMC construcţia nu a unei case parohiale, ci a unui Palat Mitropolitan cu 3 nivele şi o suprafaţă mai mare decât a Catedralei însăşi, iar acum o dau cotită şi nu ştiu pe unde să scoată cămaşa: „că am aprobat doar un concept”, „că nu e nimic avizat” etc. Adică voi vedeţi în timpul şedintei clădirea propriu-zisă în imagini şi nu ştiţi ce votaţi? Ne-am fript o dată cu biserica de la Kentford, nu a fost de învăţătură de minte? Doar că între ce am vorbit atunci şi ce a apărut după ca proiect este o mare diferenţă şi mai curând problema cu grupul sanitar şi alte încăperi auxiliare necesare s-au arătat a fi doar un pretext pentru un proiect de amploare, Palatul Mitropolitan, o construcţie nouă în ansamblul arhitectural: Arcul de Triumf, Clopotniţa, Catedrala „Naşterea Domnului”, cu o suprafaţă mai mare decât primele trei luate împreună, cu costuri de zeci de milioane de lei, cu săli de mese şi conferinţe la parter şi cu birouri şi dormitoare la etaj şi mansardă” a scris Dorin Chirtoacă pe pagina sa de facebok.

Primarul suspendat afirmă că în spatele Catedralei a existat o casa parohială care ar putea fi restaurată, nefiind de acord cu propunerea noii construcții.

„În spatele Catedralei a existat o casă parohială, acolo a fost şi prima fabrică de lumânări. Apoi s-a fâcut din ea staţie de pompare pentru Termocom. În prezent este dezafectată şi probabil dărâmată cu totul. Dar dacă este vorba de casa parohială şi încăperi auxiliare: grup sanitar, depozit etc. Această casă poate fi reconstruită în formă şi dimensiunile ei iniţiale, problema invocată de Mitropolie fiind astfel soluţionată”, mai spune Chirtoacă.

Liberalul propune ca banii rezervați pentru acestă construcție să fie folosiți în scopuri caritabile.

„Nu ar fi mai util dacă pot fi colectate fonduri să fie direcționate pentru misiuni caritabile, să se aibă grijă de oameni, de enoriaşi, de creştini, ca unii, şi nu puţini, fug pe la alte confesiuni si la aşa numitele secte, de „bine” ce o duc în sanul credinţei noastre?” se întreabă Chirtoacă.

Amintim că în data de 31 octombrie curent, Consiliul Municipal Chișinău a aprobat cu votul a 38 de consilieri municipali să fie eliberat un nou certificat de urbanism pentru un proiect privind Construcția unui bloc auxiliar la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” în scuarul Catedralei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...