Actualitate

Igor Dodon: În Transnistria există politicieni care au scopul „de a tensiona situaţia şi de a solicita ajutorul Moscovei, inclusiv financiar”

În Transnistria există politicieni și reprezentanţi ai cercurilor de afaceri care au o strategie „de a tensiona situaţia şi de a solicita ajutorul Moscovei, inclusiv financiar”.

Declarația îi aparține președintelui Igor Dodon și a fost făcută într-un interviu pentru agenția TASS de la Moscova.

Potrivit șefului statului, aceasta este „o strategie neprevăzătoare, dăunătoare pentru cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului”. Totuși, Dodon a precizat că în stânga Nistrului ar exista politicieni interesați să reia negocierile cu Chișinăul.
„Problemele reglementării conflictului transnistrean trebuie să fie discutate cu cel pe care l-a ales poporul moldovean și care poate să vadă o perspectivă clară. Dacă cineva vrea să discute unele scheme de contrabandă, acest lucru nu este pentru mine”, a spus Dodon, numind drept exemplu implicarea sa în importul de energie electrică de la CERS Moldovenească, amplasată în Transnistria, citează Infotag.

Referindu-se la reglementarea transnistreană, președintele moldovean a spus că „formula sa a fost deja definită și stabilită în numeroase documente care au fost semnate de mediatorii și garanții reglementării – OSCE, Rusia, Ucraina, precum și observatorii din partea SUA și UE”.

„În aceste documente, Transnistria este definită ca parte a Republicii Moldova, învestită cu statut special. Acum trebuie să convenim asupra împărțirii puterilor într-o țară unificată. Și aici nu vom soluţiona nimic prin presiune – în Transnistria locuiesc circa 200 de mii de cetățeni ruși, iar Moscova nu îi va lăsa să fie neglijaţi”, a spus el.

Potrivit președintelui, trebuie să așteptăm ca „Rusia și Occidentul să se înţeleagă ca să demonstreze „povestea de succes” în Moldova”.

„Sper că în următorii doi-trei ani va apărea o astfel de „fereastră geopolitică”. Pentru noi, este important să păstrăm pacea, să intensificăm cooperarea între cele două maluri ale Nistrului. Pentru a face acest lucru, trebuie să formăm o majoritate promoldovenească după alegerile din 2018 în Parlament, care va pleda pentru păstrarea neutralității, se va opune unirii cu România și integrării în NATO, acţiuni forţate de guvernarea actuală sub presiunea Occidentului”, a spus Dodon.

El a atras atenția asupra faptului că, deși majoritatea cetățenilor Republicii Moldova sunt împotriva aderării la NATO, guvernul vrea să deschidă la Chișinău un Oficiu de Legătură NATO, care „le va impune oamenilor convingerea că nu este nimic grav în aceasta”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *