Las Fierbinți (ul) politicii moldovenești

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Las Fierbinți, un serial românesc, difuzat la Pro TV, a reușit să atragă în fața televizorului milioane de români, de pe ambele maluri ale Prutului. Aparent un serial banal, cu un buget infim, Las Fierbinți a reușit să impresioneze prin originalitatea sa și să țină românii cu sufletul la gură episod de episod.

Acțiunea filmului se produce în satul Fierbinți din județul Ilfov și reușește să surprindă întocmai viața rurală românească. Un fel de Moromeții al secolului XXI-lea, serialul atrage tocmai prin faptul că oamenii, mai ales de la sat, regăsesc în fiecare din aceste personaje pe cineva cunoscut: un vecin, un prieten, vâznătorul de la magazin, primarul, etc. Bețivii satului (Celentano și Firicel), hoțul (Ardiles), cea mai frumoasă fată (Geanina), crâșmarul (Bobiță), etc, toți sunt personaje ale vieții reale din satele românești/moldovenești.

Și politica moldovenească este un fel de Las Fierbinți, care timp de peste 20 de ani a avut aceleași personaje, doar că actorii care au jucat rolurile au avut alt nume. De peste 20 de ani, moldovenii au fost jefuiți, umiliți și ținuți în țarc, deși la conducere s-au perindat oameni de diferite culori politice, partide de dreapta sau de stânga, oameni cu studii în UE sau URSS. Toți aceștia au lăsat Moldova cu fundul gol. Întrebarea este: totuși cum cca 300 oameni (parlamentari, miniștri, etc) au reușit să jefuiască cca 4 mln de moldoveni iar aceștia au tolerat, iar atunci când au crezut că i-au dat jos și au scăpat de dra*u, au dat peste tatsu? Explicația este simplă. În fiecare oraș/sat al Moldovei există, asemenea filmului Las Fierbinți, un Vlad Filat, Plahotniuc, Voronin, Șhor, Usatîi, Ghimpu, Dodon, etc, doar că aceștia poartă alt nume. În fiecare localitate a Moldovei există unii care vor să schimbe ceva în țara asta și care sunt marginalizați. Atâta timp cât vom alege primari și consilieri care au interese personale nu vom produce shimbarea în societatea noastră. Filat, Plahotniuc și ceilanți sunt doar niște personaje, iar dacă peste 4 ani vor pleca din viața politică vor veni aceiași, doar că vor avea alt nume. Până la urmă în anii 90 nu au venit de la Chișinău și au furat din colhozuri și sofozuri, tot cei de pe loc au făcut-o, acei Filați, Plahotniuci și Șhori ai satelor și orașelor noastre. Societatea noastră a produs astfel de oameni și conținuă să producă pe bandă rulantă.

Schimbarea spre bine a Moldovei nu trebuie să se producă în Parlament sau în Guvern, ea trebuie să se producă mai întâi în fiecare dintre noi, apoi la nivel local și abia atunci se va produce acolo sus la Chișinău. Noi cu toții suntem vinovați de faptul că există azi un pseudo-stat Republica Moldova vlăguit, corupt, sărac și indecis, suntem cu toții vinovați pentru că în fiecare din noi zace Filat, Plahotniuc, Voronin, Ghimpu, Șhor, Usatîi, Dodon, etc.

Istoria Prezentului


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...