„Noi nu căutăm un război rece cu Rusia, ca să nu mai vorbim de unul fierbinte. Nu căutăm să facem din Rusia un inamic. Dar să nu mă înţelegeţi greşit: îi vom apăra pe aliaţii noştri. Ordinea internaţională bazată pe reguli şi un viitor pozitiv ni se oferă tuturor. Vom rezista acţiunilor Rusiei şi încercărilor ei de a restabili sfera de influenţă sovietică”, a menţionat oficialul SUA.

Intervenţia Rusiei în Ucraina i-a neliniştit pe aliaţii NATO din estul Europei şi a determinat o serie de acţiuni militare ale Alianţei Nord-Atlantice, inclusiv accelerarea exerciţiilor şi crearea unei forţe de reacţie rapidă a Alianţei. Carter, care va inspecta componente ale forţei NATO în cursul zilei, a menţionat că Alianţa va ţine uşa deschisă pentru o ameliorare a relaţiilor cu Rusia, precizând însă că „îi revine Kremlinului să decidă”.

Ashton Carter a afirmat că SUA şi NATO se pregătesc din punct de vedere militar pentru perspectiva în care disputa lor cu Rusia ar putea dura chiar şi după ce Vladimir Putin nu va mai fi preşedinte, notează EVZ.

Totodată, ministrul american a încurajat Europa să-şi menţină sancţiunile pe care el le-a calificat drept cel mai bun instrument, atât timp cât va fi nevoie, pentru a schimba calculele Rusiei.

„Statele Unite nu vor lăsa Rusia să ne tragă spre trecut. Vrem să avansăm şi, indiferent de ce se va decide la Kremlin, vrem ca Europa să meargă înainte”, a punctat Ashton Carter.