Dezmințire: Independent.md respinge acuzațiile de cenzurare a angajaților săi; Dorina Blîndescu nu a fost angajata portalului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Portalul Independent.md condamnă orice tentativă de atragere a sa în discuţii privind cenzurarea libertăţii presei şi limitare în libertatea de exprimare a angajaţilor săi, discuţii pornite tocmai de cei care, făcând parte din cercul unui partid politic, prin definiţie nu sunt şi nu pot fi liberi, acţionând la comandă.

Redacţia Independent.md respinge acuzaţiile aduse, precum că ar fi demis o jurnalistă pentru faptul că aceasta a publicat o ştire, care nu ar fi pe placul angajatorului.

Dorina Blîndescu nu a fost şi nu este angajată a portalului de presă Independent.md, aflându-se de doar două zile în probe, pentru o eventuală angajare ulterioară, condiţii similare cu ale altor persoane aflate în probe. Prin urmare, aceasta nu avea cum fi „demisă”.

Mai mult ca atât, primind sarcina de a urmări live o conferinţă de presă, aceasta nu a scris „ştirea”, despre care se spune că ar fi fost ştearsă de pe site-ul www.independent.md, ci a copiat un text plasat anterior de „bloggerul” (cu ghilimelele de rigoare) Veaceslav Balacci pe pagina sa de pe reţeaua de socializare Facebook, pe care l-a plasat într-un draft de ştire pe contul pe care îl avea creat la portalul Independent.md. Acelaşi text, „jurnalista” l-a plasat şi pe pagina sa de Facebook.

În condiţiile în care textul salvat în draft nu corespundea normelor de scriere a unei ştiri, considerând că jurnalista nu s-a isprăvit cu sarcina stabilită, redactorul-şef al portalului a „redactat” sau mai bine-zis, a scris o nouă ştire la acest subiect, ştire care a şi fost plasată  pe pagina portalului nostru pentru informarea corectă a cititorilor noştri.

Prin urmare, captura de ecran care a fost prezentată iniţial de site-ul www.telegraph.md, iar apoi preluată şi de alte portaluri, ca fiind „ştirea cenzurată”, a apărut în mod dubios pe motorul de căutare Google, deoarece, dacă e să credem spuselor Dorinei Blîndescu că a fost doar un draft, acesta nu avea cum să apară şi pe motoarele de căutare.  Faptul că „ştirea” „Detalii şi informaţii noi în cazul Gherman Gorbunțov” nu a fost publicată pe site-ul nostru este confirmat şi prin faptul că aceasta nu apare nici pe agregatorul de ştiri www.news.yam.md, care preia automat toate ştirile publicate de portalurile de ştiri din ţara noastră.

Totodată, deşi nu avem posibilitatea tehnică de a verifica acest lucru, admitem că, fiind în complot cu „acuzatorii” noştri, jurnalista ar fi putut publica pentru o scurtă perioadă de timp, iar apoi depublica textul în cauză, doar pentru a pune la cale această mârşăvenie. Nu suntem însă în măsura de a proba această presupunere a noastră şi prin urmare, nu acuzăm pe nimeni.

Redacţia portalului Independent.md regretă acest incident care, inclusiv prin eforturile unor „bloggeri” şi internauţi angajaţi politic, se încearcă a fi ridicat la nivelul unui „scandal” de cenzurare a libertăţii de exprimare a jurnaliştilor de către unele forţe politice ostile personal celor care lansează aceste acuzaţii, fie angajatorilor lor.

În context, precizăm că, nici Renato Usatîi şi nici alt factor politic nu intervine în politica editorială a portalului Independent.md sub nicio formă. Prin urmare, toate acuzaţiile aduse, inclusiv acestuia, precum că ar fi cerut demiterea unei jurnaliste care a scris o ştire incomodă, sunt nefondate.

NOTĂ: Ţinem să amintim că „bloggerul” Veaceslav Balacci este unul dintre autorii şi protagoniştii filmului „Asasin în lege. *Erată”, care îi aduce acuzaţii politicianului Renato Usatîi ca fiind cel care a comandat omorul la comandă a bancherului Gherman Gorbunţov. Exact acesta a fost şi subiectul conferinţei de presă urmărite de jurnalista Dorina Blîndescu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...