14:27:11 25.04.2024
Stiri

Un om acuzat că ar fi plănuit ASASINAREA lui Putin a fost rănit, soția sa ucisă într-un atac armat

Știri 01.11.2017 20:00 Vizualizări1948 Autor: Ziarul National
Un om acuzat că ar fi plănuit ASASINAREA lui Putin a fost rănit, soția sa ucisă într-un atac armat sursa: google.ro


Soția ucraineancă a unui cecen acuzat de Rusia că a complotat pentru uciderea președintelui Vladimir Putin a fost împușcată mortal, luni, în afara Kievului, într-un atac în care a fost rănit și soțul său, au precizat oficiali din ministerul ucrainean de Interne, citați de Reuters, notează Agerpres.

Amina Okuieva și Adam Osmaiev se aflau într-o mașină când asupra lor s-a tras din tufișurile de lângă o cale ferată de la periferia capitalei ucrainene, au arătat, în postări separate pe Facebook, consilierii din ministerul de Interne, Anton Gerașcenko și Zorian Șkiriak.

Atacul a avut loc la puțin timp după ce joi, într-o explozie a unui vehicul în Kiev, au fost uciși doi oameni și alți trei răniți, inclusiv Ihor Mosiciuc, un membru al Partidului Radical de opoziție.

Okuieva a avut legături cu Mosiciuc, în trecut ea colaborând cu acesta dintr-o poziție de consilier.

„În urma rănilor pe care le-a suferit, Amina a murit. Adam Osmaiev a fost rănit, dar va trăi. Tocmai am vorbit cu el la telefon”, a spus Gerașcenko.

Incidentul de luni este a doua tentativă din acest an de a-l suprima pe Osmaiev, originar din Cecenia. În iunie, el a supraviețuit atacului unui bărbat, care a fost împușcat și rănit de Okuieva.

Gerașcenko și Șkiriak nu au sugerat un motiv pentru ultimul incident.

Pe 3 iunie în acest an, poliția din capitala Ucrainei, citată de AFP, a făcut cunoscut că Adam Osmaiev, 36 de ani, a fost împușcat în piept și a fost internat în stare stabilă.

Potrivit forțelor de ordine, Adam Osmaiev și soția sa, Amina Okuieva, au mers în centrul orașului Kiev pentru a acorda un interviu unui bărbat care s-a prezentat ca ziarist francez angajat al cotidianului Le Monde.

El ar fi spus că se numește Alex Werner (sau Verner), potrivit anchetatorilor ucraineni citați de Le Monde.

Publicația a precizat că nu are angajat „niciun Alex Werner (sau Verner)” și a condamnat „ferm orice uzurpare a identității jurnaliștilor săi sau a numelui său, indiferent de scop”.

După ce grupul a urcat într-o mașină, individul a scos un pistol și a deschis focul asupra lui Adam Osmaiev. Soția comandantului cecen a ripostat cu propria armă, rănindu-l pe agresor. Acesta a fost, de asemenea, internat în spital.

Poliția a informat că atacatorul avea un pașaport ucrainean pe numele Aleksandr Dakar.

Această tentativă de asasinat a fost „pregătită înainte de un ucigaș care a fost trimis în Ucraina de serviciile speciale ruse”, a scris pe Facebook Anton Gherașcenko, consilier al ministrului de interne.

Adam Osmaiev a petrecut câțiva ani într-o închisoare din Ucraina după ce a fost acuzat în 2012 că a vrut să îl asasineze pe Vladimir Putin. Al doilea suspect, cetățeanul kazah Ilia Pianzin,a fost extrădat în Rusia și condamnat la zece ani de închisoare.

Osmaiev a fost arestat la Odesa, în sudul Ucrainei, și și-a recunoscut vina, înainte de a își retrage declarațiile care i-ar fi fost smulse sub tortură, după cum a afirmat. El a stat închis aproape trei ani, dar a fost condamnat numai pentru deținere ilegală de explozivi, fără să fie extrădat în Rusia.

Pus în libertate la scurt timp după mișcarea proeuropeană de la Kiev din 2014, Adam Osmaiev s-a alăturat ulterior unui batalion de voluntari care luptă împotriva insurecției separatiste proruse din estul țării.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md