/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

/VIDEO/ Zilnic o moldoveancă este diagnosticată cu cancer de col uterin. Autoritățile au demarat un proiect pentru prevenirea acestuia

missing
01 noiembrie 2017, ora 18:12

În 2011, Otilia a decis să meargă la un control de rutină. Datorita acelui examen medical, efectuat la timp, femeia a evitat cancerul de col uterin. Tratamentul pe care l-a urmat i-a oferit posibilitatea nu doar să evite maladia, dar și să rămână însărcinată a doua oară, fără a avea vreo complicație.

La indicația medicului de familie am efectuat testul Papanicolau, rezultatul a fost unul anormal, am urmat tratamentul medicului, rezultatele erau din ce în ce mai bune, după aceasta am devenit iarăși mamă”, povestește Otilia Rădeanu.

În majoritatea cazurilor, această afecțiune poate fi prevenită prin programe de screening cervical bine organizate, dar și prin vaccinare contra HPV la vârsta adolescenței. Screening-ul poate fi efectuat odată la trei ani de către femeile de 25-61 de ani, absolut gratuit. Proiectul demarat astăzi își propune să informeze medicii de familie, care, la rândul lor, vor informa femeile de necesitatea efectuării acestei proceduri.

Prin instruire să le putem învăța cum să lucreze cu populația de femei, cum să facă acest screening de col uterin”, explică Stela Grigoraș, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

În Chișinău, urmează a fi dotate trei laboratoare citologice cu echipament medical performant și, în plus, va fi demarată o campanie de informare. Costul proiectului este de un milion 200 de mii de dolari, bani oferiți de Fondul ONU pentru populație (UNFPA) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), având drept scop reducerea cazurilor de îmbolnăvire și mortalitate cauzate de cancerul de col uterin.

Intervențiile pe care noi le susținem o să aibă succes, inclusiv și în combaterea acestui flagel, numit cancerul de col uterin”, afirmă Valeriu Sava, coordonator de program Sănătate.

Pentru a atinge obiectivele noastre în această țară și pentru a micșora ratele la cancer de col uterin trebui să avem programe de screening bine organizate”, a declarat Rita Columbia, reprezentanta UNFPA în Moldova.

Nu toate femeile țin cont de necesitatea efectuării periodice a screeningului cervical pentru depistarea cancerului de col uterin. Unele nici nu știu ce înseamnă asta.

Eu în fiecare an mă controlez. Dacă întâmplător îmi depistează o boală, îmi dă lecuire”.

Cred că pe parcurs o să mă informeze cineva, dacă e necesar, dar la moment, nu-s la curent”.

– Nu, că mă tem și să mă duc.
– De ce vă temeți?
– Da ce nu știți, dacă nu ai… nu te duce, dacă te lecuiește, degeaba te lecuiește.
– Dar acest test este gratis…
– Ei nu, până nu pui ceva undeva, nu e nimic gratis
”.

Conform statisticilor, zilnic, o moldoveancă este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fieacare trei zile, una moare din această cauză. În ultimii 5 ani, peste 1000 de femei și-au pierdut viața din cauza acestei maladii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram