Un focar de pestă porcină africană a fost înregistrat în satul Palanca, raionul Ştefan Vodă

Direcţia raională pentru siguranţa alimentelor din Ştefan Vodă a anunţat pe 27 octombrie ANSA despre suspiciuni de pestă porcină africană la animalele din trei gospodării din satul Palanca. În aceeaşi dimineaţă au fost prelevate probe de material patologic şi expediate la Centrul Republican de Diagnostică Veterinară.

Conform raportului de încercări  pesta porcină africană a fost confirmată.

Pe 31 octombrie, la Ştefan Vodă a fost convocată şedinţa extraordinară a Comisiei raionale pentru Situţii Excepţionale la care a fost aprobat planul complex de măsuri de profilaxie a PPA în localiatea Palanca în perioada de risc.

La moment în sat se desfăşoară ancheta epidemiologică, se efectuiază dezinfecţia, dezinsecţia şi deratizarea în locurile unde au fost întreţinute animalele afectate, porcinele din localitate sunt plasate sub observaţie sanitar-veterinară.

Concomitent au fost intensificat controlul privind mişcarea şi traficul de porcine, produse şi subproduse obţinute de la acestea,

Populaţia locală, în special proprietarii de porcine, sunt instruiţi la capitolul respectarea regulilor de bio-securitate aplicate în exploataţii. La faţa locului s-a deplasat echipa de intervenţie a Agenţiei, dotată cu utilajul şi mijloacele necesare lichidării focarului de PPA.

Directorul ANSA, Gheorghe Gaberi a emis un ordin în care sunt indicate toate măsurile de organizare a activităţii subdiviziunilorAgenţiei.

Centrul Republican de Diagnostic Veterinar urmează să organizeze recepţionarea operativă şi analiza probelor susupecte parvenite din teritoriu, elaborarea şi aprobara prin ordin a graficului de serviciu permanent, inclusiv în zilele de odihnă.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.