Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (Foto) Flash-mob pentru dreptate și…

(Foto) Flash-mob pentru dreptate și drepturi: „Am cerut toleranță zero față de acțiunile de tortură”

Un grup de activiști Amnesty International Moldova a protestat astăzi, 1 noiembrie, în fața Direcției Generale de Poliție Chișinău, contra actelor de tortură și a tratamentului inuman și degradant, aplicat persoanelor din custodia statului. Acțiunea vine după ce deținutul Andrei Brăguță a decedat, fiind în custodia statului.

„A fost un flash-mob organizat mai mult de activiștii noștri Amnesty, care zi de zi văd știrile despre ceea ce se întâmplă în Moldova, în special la capitolul rețineri și maltratări din anul 2017. Nu vorbim de 2009, ci vorbim de acest an, și nu doar de cazul Andrei Brăguță care a fost omorât în timp era în custodia statului. În decurs de două săptămâni, un tânăr cu dizabilități mintale, practic a fost ucis în penitenciar. Noi am adus acest mesaj în fața Direcției Generale de Poliție, ca să arătăm că anume în acest loc persoanele reținute sunt aduse pentru trei zile și supuse procedurilor penale: audieri, percheziții. Noi nu știm ce se întâmplă mai departe cu aceste persoane. Uneori ele sunt bătute și uneori chiar omorâte, în diverse circumstanțe. Am cerut să se înceteze această practică, am cerut un proces echitabil și am cerut toleranță zero față de acțiunile de tortură”, susține Igor Stoica, coordonator Program „Profesioniştii pentru Drepturile Omului” de la Amnesty International Moldova.

De asemenea, activiștii au cerut autorităților statului să investigheze eficient și prompt acest caz, dar și alte cazuri de tortură și rele tratamente aplicate persoanelor care se află în custodia statului. Totodată, aceștia au solicitat să fie trași la răspundere toți cei care se fac vinovați de moartea lui Andrei Brăguță, inclusiv cei care au ignorat obligațiunile de serviciu și nu au acordat nici o asistență pentru a-i salva viața.

Participanții la protest au cerut autorităților, o dată în plus, să-și onoreze obligațiile asumate prin legislația națională și internațională privind interzicerea torturii și relelor tratamente. Aceștia le-au amintit despre multiplele recomandări internaționale privind combaterea impunității în cazurile de tortură și înlăturarea condițiilor inumane și degradante de detenție, dar și despre multiplele dosare pierdute la CtEDO pe art.3, Interzicerea Torturii.

Activiștilor Amnesty International li s-au alăturat și membrii altor organizații neguvernamentale din domeniul drepturilor omului.

Amintim că Andrei Braguța a fost reținut pe 15 august 2017, după un incident cu poliția de patrulare. Potrivit procurorului, în momentul în care a fost oprit, tânărul era în stare de ebrietate. El a fost reținut pentru 72 de ore și dus în Izolatorul de Detenție Preventivă. Ulterior, a fost învinuit de aplicarea forței fizice asupra polițiștilor. Pe 18 august 2017 judecătorul i-a aplicat arest pentru 30 de zile. Drept urmare, acesta a fost transferat din Izolatorul de detenție provizorie în Penitenciarul nr. 13. De la apariția cazului în spațiul public, instituțiile de stat au făcut mai multe declarații contradictorii cu referință la circumstanțele în care persoana a fost reținută, starea de sănătate (prezența sau lipsa vătămărilor corporale, diagnoze medicale etc.), circumstanțele transferului în cadrul mai multor instituții de detenție (izolator de detenție, Penitenciar, spitalul de psihiatrie) dar și aplicarea violenței de către alți condamnați sau angajați ai Inspectoratului General al Poliției. Andrei Braguța a decedat în Penitenciarul „Pruncul” la 29 august curent.