Petiție privind construcția din spatele Catedralei: „Vrem să ne asigurăm că nu va fi un palat pentru șefii bisericii”

După ce ieri consilierii Primăriei Chișinău au aprobat un proiect care prevede construcția unei case Eparhiale în spatele Catedralei, astăzi un grup de inițiativă au lansat o petiție prin care cere transparență în acest proiect.

Noi nu contestăm necesitatea construcției unei încăperi auxiliare pentru preoți. Noi doar vrem să ne asigurăm că asta va fi chiar o încăpere auxiliară și nu un palat/hotel pentru șefii bisericii.

Vrem să fim siguri că acolo nu va apărea gard, parcare, drum de acces rezervat Mitropoliei, sau alte elemente care ar putea afecta integritatea spațiului public din parc. De asta cerem publicarea proiectului și organizarea discuțiilor publice, conform prevederilor legii”, a menționat Victor Chironda, unul din inițiatorii acestei petiții.

Iată care sunt solicitările menționate în petiție:

#1. Cerem Consiliului Municipal Chișinău să anuleze decizia privind ”Concepția privind construcția unui bloc auxiliar la Catedrala Mitropolitană ”Nașterea Domnului” în scuarul Catedralei” din 31 octombrie 2017 ca fiind nejustificată, neclară și adoptată cu încălcarea procedurilor legale.

#2. Cerem Primăriei Municipiului Chișinău să organizeze consultări publice pe subiectul respectiv, conform prevederilor Regulamentului cu privire la procedurile de consultare publică cu societatea civilă în procesul decizional, cu participarea beneficiarului proiectului și prezentarea argumentelor în favoarea necesității construcției.

#3. Cerem Mitropoliei Moldovei, în calitate de autor și beneficiar al acestui proiect să facă public proiectul în întregime, prin amplasarea acestuia în mediul online, cu desenele tehnice și parametri reali ai construcției presupuse, cu numărul de copaci care urmează a fi defrișați, cu planul de amenajare șantierului și a spațiului public din jurul clădirii și a căilor de acces.

#4. Cerem SA ”Termoelectrica” și altor structuri municipale care realizează lucrări de strămutare a rețelelor din spațiul prevăzut pentru construcție să prezinte actele în baza cărora realizează aceste lucrări și sursele de acoperire financiară a lucrărilor.

5. Cerem organelor de resort să se autosesizeze și săverifice legalitatea acțiunilor primarului interimar Nistor Grozavu și altor funcționari din primărie care au aprobat și avizat documentația de proiectare sau au coordonat înstrăinarea terenului cu cod cadastral 01005190223 și realizarea lucrărilor de strămutare a rețelelor fără existența unei documentații de proiect al construcției.

#6. Cerem Cancelariei de stat, în calitate de instituție responsabilă, să verifice legalitatea deciziei Consiliului Municipal Chișinău și, în cazul în care aceasta nu corespunde normelor legale, să o atace în judecată.

„Până la clarificarea tuturor aspectelor menționate mai sus, noi, semnatarii acestei petiții, considerăm decizia CMC ilegală și netransparentă și ne rezervăm dreptul de a contesta această decizie și de a organzia acțiuni de protest”, menționează autorii petiției.

Petiția ONLINE poate fi semnată aici. 

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente